Trump susţine că SUA va ieşi din tratatul INF. Rusia avertizează cu privire la repercusiuni

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că ţara sa va ieşi dintr-un tratat încheiat în perioada Războiului Rece care a eliminat o clasă de arme nucleare, invocând încălcarea prevederilor acordului de către Rusia. Aceasta din urmă a avertizat cu luarea unor măsuri punitive.

Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF), negociat de fostul preşedinte american Ronald Reagan şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov în 1987, prevede eliminarea de către ambele ţări a rachetelor nucleare şi convenţionale de rază scurtă şi intermediară cu lansare terestră, potrivit Reuters.

“Din păcate, Rusia nu a onorat acordul şi, astfel, îi vom pune capăt şi vom ieşi din el”, a declarat Trump reporterilor după un miting de campanie desfăşurat sâmbătă în Nevada.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a afirmat duminică faptul că o retragere unilaterală a Statelor Unite va fi “foarte periculoasă” şi va duce la un răspuns “tehnico-militar”.

Gorbaciov, care are în prezent 87 de ani, a precizat că ar fi o greşeală ca Washingtonul să se retragă din tratatul INF, adăugând că acea mişcare va submina munca depusă de el şi omologii săi americani pentru a pune capăt cursei înarmării din timpul Războiului Rece.

“Cei din Washington chiar nu înţeleg unde ar putea duce această decizie?”, a susţinut Gorbaciov, citat de agenţia de ştiri Interfax.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin va încerca să obţină răspunsuri la această problemă de la consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, cu care se va întâlni în această săptămână la Moscova.

Autorităţile americane consideră că Rusia dezvoltă şi a desfăşurat un sistem de rachete cu lansare terestră, încălcând astfel tratatul INF şi permiţându-i să lanseze un atac nuclear asupra Europei din senin. Moscova a negat orice încălcare a tratatului.

Trump a afirmat că SUA va dezvolta arme în condiţiile în care Rusia şi China nu acceptă să suspende dezvoltarea propriilor arme.

China nu face parte din tratat şi a investit puternic în rachete convenţionale, în timp ce INF a interzis Statelor Unite să deţină rachete balistice sau de croazieră cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.

Riabkov a afirmat că Rusia nu are de ales decât să răspundă la măsura SUA, inclusiv prin adoptarea unor măsuri nespecificate de “natură tehnico-militară”. El a adăugat, potrivit agenţiei de ştiri RIA, că ar prefera ca lucrurile să nu meargă atât de departe.

Agenţia de ştiri TASS l-a citat pe Riabkov afirmând că retragerea “va fi un pas foarte periculos” şi că Washingtonul, şi nu Moscova, este cel care eşuează în privinţa respectării tratatului.

Riabkov a mai declarat că administraţia Trump foloseşte tratatul în încercarea de a şantaja Kremlinul, punând în pericol securitatea globală. “Bineînţeles, că nu vom accepta niciun ultimatum sau niciun fel de metode de şantaj”, a fost citat acesta de Interfax.

Ministrul britanic al Apărării a declarat pentru Financial Times că Londra susţine Washingtonul în această privinţă şi că Moscova îşi bate joc de tratat.

Totuşi, ministrul german de Externe a precizat că tratatul vechi de 30 de ani a fost un stâlp al arhitecturii securităţii Europei. “Cerem Statelor Unite să ia în considerare potenţialele consecinţe” ale retragerii din tratat, a susţinut Heiko Maas într-o declaraţie publicată duminică.