Trump va impune tarife suplimentare de 10% asupra unor importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Getty Images)

La începutul acestei săptămâni, China a început să cumpere o serie de produse agricole americane după ce Casa Albă a reiterat angajamentul anterior al Beijing-ului, angajament făcut pe fondul disputei comerciale continue între cele două economii globale.

Trump a declarat joi că, începând cu 1 septembrie, va impune tarife suplimentare de 10% la importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari, în timp ce ambele tabere continuă să poarte negocieri menite să diminueze tensiunile economice bilaterale.

Trump a mai susţinut în mesajul său postat pe Twitter că noile tarife nu includ "importurile chineze în valoare de 250 miliarde de dolari asupra cărora au fost aplicate deja tarife de 25%".

Cu câteva zile în urmă, Casa Albă a discutat despre angajamentul Chinei de a cumpăra cantităţi mai mari de produse agricole americane, determinând statul comunist să demareze achiziţiile, aşa cum a precizat şi Ministerul chinez al Comerţului la o conferinţă de presă.

Potrivit lui Trump, în timpul întâlnirii cu preşedintele chinez Xi Jinping în marja summitului G20 din Osaka, la sfârşitul lunii iunie, acesta a convenit să reia discuţiile comerciale stagnate din luna mai. Tot atunci, Trump a precizat că se aşteaptă ca partenerii economici chinezi ai SUA să lanseze achiziţii majore de produse agricole americane.

China şi SUA au fost prinse într-un război comercial începând de anul trecut, cele două ţări aplicându-şi reciproc câteva serii de tarife. În luna mai, tensiunile s-au amplificat când Washingtonul a impus noi tarife de 25% asupra unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari, în timp ce, în luna iunie, Beijingul a aplicat drept răspuns tarife pentru importuri americane în valoare de aproximativ 60 miliarde de dolari.

De asemenea, la summitul G20, Trump a anunţat că restricţiile dure impuse împotriva companiei chineze în telecomunicaţii Huawei vor fi relaxate, după ce, în luna mai, Departamentul Comerţului al SUA a plasat Huawei pe o aşa-numită “listă a entităţilor” care include organizaţii ce reprezintă riscuri pentru securitate.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate. SUA a făcut presiuni asupra aliaţilor săi să interzică accesul Huawei în reţelele lor 5G.