Trupele Coreei de Sud în alertă, Nordul se pregăteşte pentru un eveniment militar major

Nori negri se adună asupra celui mai paranoic regim comunist al planetei. Ultimele rapoarte vorbesc despre comasări de trupe ruseşti în regiunea Vladivostok şi despre mişcări de bombardiere chineze în apropiere de graniţa sino-coreeană.
USS Carl Vinson, poză de arhivă
USS Carl Vinson, poză de arhivă (U.S. Navy prin Getty Images)

La numai două zile după ce China a avertizat că pe 25 aprilie este cel mai probabil ca Nordul coreean să efectueze încă un test nuclear, Coreea de Sud a avertizat vineri ca şi-a plasat trupele în stare de alertă specială înaintea unei aniversări importante pentru regimul nord coreean.

La graniţa dintre cele două Coree, una dintre cele mai militarizate regiuni ale globului, tensiunile sunt masive, în urma avertismentelor date de Washington şi Beijing Phenianului, cu privire la testele nucleare ale acestuia, precum şi la programul de dezvoltare a rachetelor.

Miercuri, publicaţia Boxun a citat o sursă chineză care a afirmat că Beijingul "crede că un nou test nuclear este foarte probabil" pe 25 aprilie, dar nu exclude posibilitatea ca acesta să fie efectuat nici la începutul lunii mai.

Coreea de Nord a testat duminică ceea ce SUA a numit "o rachetă de rază medie". Vectorul a explodat aproape imediat după lansare.

Incidentul de duminică survine după ce SUA a avertizat regimul comunist să înceteze tastările rachetelor sale.

"Deşi Coreea de Nord a încercat o nouă lansare nereuşită, pe 16 aprilie, aniversarea armatei care va avea loc pe 25 aprilie naşte îngrijorări despre eventuale noi provocări la momentul respectiv" a avertizat preşedintele interimar sud coreean Hwang Kyo-ahn, joi. El a cerut armatei să menţină starea de alertă.

Oficiali americani au declarat joi că au observat o activitate neobişnuită a bombardierelor chineze, semnalând probabil o alertare a trupelor chineze masate la graniţa cu Coreea de Nord - deşi oficialii au încercat să minimizeze scara activităţilor şi să lase deschise mai multe posibilităţi.

Conform agenţiei RIA Novosti, cu câteva zile în urmă un oficial de la Kremlin a refuzat să comenteze în legătură cu rapoartele privind mişcări de trupe şi echipament militar care au fost observate la graniţa Rusiei cu Coreea de Nord.

SUA şi oficiali sud coreeni au avertizat cu săptămâni în urmă că Nordul comunist poate efectua alte teste nucleare care să încalce rezoluţia ONU şi să ignore avertismentele dure date de SUA. Atât Washingtonul, cât şi Beijingul - până acum câteva luni susţinătorul din umbră al paranoicului regim de la Phenian - se opun programului nuclear nord coreean.

Pe 25 aprilie Coreea de Nord marchează cea de-a 85-a aniversare a fondării Armatei Populare Coreene. Dat fiind caracterul profund militarist al regimului de la Phenian, de obicei evenimentul este marcat de manevre masive ale armatei. Conform ministrului Reunificării, Lee Duk-haeng, testul ar putea avea loc la acea dată.

Conform unui raport Reuters, oficiali de top din SUA, Coreea de Sud şi Japonia se vor întâlni marţi pentru "a discuta planuri de a conţine eventuale noi provocări de nivel înalt din partea Coreei de Nord, pentru a maximiza presiunea asupra Nordului şi a asigura rolul constructiv al Chinei în rezolvarea problemei nucleare nord coreene".

Coreea de Sud şi SUA efectuează manevre militare anuale, care, însă anul acesta sunt mai masive decât de obicei.

"Avem o situaţie în care există o mulţime de tehnică militară prezentă în Coreea de nord, dar acum există de asemenea componente strategice în Peninsula Coreeană, datorate manevrelor efectuate în comun de Coreea de Sud şi SUA" a mai declarat Lee, adăugând că Seulul "urmăreşte atent situaţia şi nu va lăsa garda jos".

Conform unor rapoarte, din grupul de nave trimise lângă Peninsula Coreeană face parte şi portavionul USS Carl Vinson, la bordul căruia s-ar afla şi o echipă a forţelor speciale Delta Seal, pregătită să "neutralizeze" dictatorul nord coreean.

Joi, preşedintele american Donald Trump a lăudat eforturile chineze de a stăvili "ameninţarea Coreei de Nord" după ce regimul de la Phenian a avertizat SUA că poate lansa "o lovitură super-puternică" asupra SUA.

Trump a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că au existat "unele mişcări extrem de neuzuale în ultimele două sau trei ore", dar că este încrezător că preşedintele chinez Xi Jinping va încerca "foarte mult" să preseze Coreea de Nord cu privire la programul nuclear şi programul de dezvoltare a rachetelor acesteia. Trump nu a oferit niciun detaliu referitor la ce "mişcări" se referă.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Lu Kang, a stârnit controverse atunci când a refuzat să răspundă la întrebări despre mişcări ale bombardierelor chineze, direcţionând întrebările către Ministerul Apărării, care până în prezent nu a făcut niciun comentariu.

Întrebat despre comentariul preşedintelui Donald Trump la adresa omologului său chinez, Xi Jinping, Lu a spus că cei doi au avut o discuţie lungă şi "adâncă" despre Coreea de Nord cu prilejul întâlnirii din Florida.

"Vă pot spune numai că, în urma comunicărilor adânci realizate între China şi SUA la diferite niveluri - inclusiv la cele mai înalte - Statele Unite au acum o înţelegere mai deplină şi mai corectă cu privire la politica şi poziţia Chinei şi la eforturile noastre. Suntem foarte mulţumiţi de acest lucru".

Un ziar oficial chinez a afirmat că există optimism, în cadrul oficialilor de la Beijing, cu privire la rezultatul încercărilor chineze de a determina Coreea de Nord să renunţe la programul său nuclear fără folosirea forţei "acum că până şi Donald Trump cel care ameninţă dur a acceptat o soluţie paşnică".

"Beijingul a arătat entuziasmul potrivit pentru proaspătul interes al Washingtonului de a găsi o soluţie paşnică şi pentru dorinţa acestuia de a conlucra în acest scop" a transmis China Daily într-un articol editorial.

În tot acest răstimp, Phenianul a declarat că va testa rachete oricând găseşte potrivit, iar conform unui analist sud coreean, afirmaţia va fi pusă în practică de liderul regimului, Kim Jong Un.

25 aprilie este şi data la care grupul de nave din care face parte portavionul USS Carl Vinson va ajunge în apele Peninsulei Coreene. Grupul a deviat parcursul către Australia, lucru care a iscat o oarecare controversă la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe