Tudor Deliu: Pentru a accede în următorul Parlament, opoziţia trebuie să creeze bloc comun, acum

Protestele anunţate împotriva modificării sistemului electoral din Republica Moldova trebuie să continue, chiar şi cu riscul că actuala guvernare nu ţine cont de doleanţele cetăţeanului, este de părere deputatul liberal-democrat.
Tudor Deliu, liderul fracţiunii PLDM în Parlament
Tudor Deliu, liderul fracţiunii PLDM în Parlament (facebook.com / Tudor Deliu)

Ideea principală a modificării sistemului electoral prin trecere la cel mixt de vot, ar avea drept scop distrugerea sau reducerea la tăcere a actualei opoziţii atât parlamentare cât şi extra-parlamentare pentru păstrarea actualului regim la putere, consideră liderul fracţiunii PLDM în Parlament, Tudor Deliu. În acest context, politicianul a punctat că unica şansă a opoziţiei pro-europene de a accede în următorul Parlament ar fi să creeze un bloc comun şi nu în preajma alegerilor, ci acum.

„Este dureros că suntem conduşi şi manipulaţi de politicieni care nu au o susţinere reală şi sinceră din partea poporului. Sistemul mixt pentru ei este unica scăpare, deoarece ascensiunea în Parlament se va face prin mită electorală. Unica şansă pentru opoziţia pro-europeană este de a crea un bloc comun şi nu în preajma alegerilor, ci acum, pentru a da un semnal cetăţenilor că în viitoarele alegeri vor merge cu un front comun. Altă soluţie la ziua de azi nu văd”, a declarat Tudor Deliu într-un interviu pentru Tribuna.md.

Luând în considerare multiplele proteste care s-au desfăşurat la Chişinău împotriva modificării sistemului electoral, şi a celor anunţate pentru luna septembrie, în speranţa că majoritatea parlamentară va anula această lege în Parlament, mai mulţi membri PD au afirmat că acest lucru nu se va întâmpla, întrucât, opinează Deliu, la noi, cu părere de rău, protestele nu exercită nici o influenţă asupra guvernării.

„În orice ţară normală protestele exercită o influenţă asupra guvernării. La noi, cu părere de rău, guvernarea, de frica cetăţenilor se protejează cu cordoane de poliţişti pentru a nu li se tulbura liniştea, în loc să iasă în faţa protestatarilor şi să-şi argumenteze poziţia. Totuşi cred că protestele trebuie continuate, ele sunt unica sanşă de a demonstra guvernanţilor că în acest stat există popor, care este purtătorul suveranităţii”, a adăugat politicianul.

Acesta a mai specificat că în Moldova protestele nu numai asupra guvernării nu au nicio influenţă, dar nici asupra maselor nu prea. În opinia liberal-democratului, una din cauze ar putea fi modul în care sunt organizate protestele, nefiind stabilite clar obiectivele. „A chema cetăţenii în piaţă, fără a şti clar ce doreşti, este ca şi cum ai face nuntă fără muzicanţi. Opinia publică nu este consolidată. O mare parte din cetăţeni, de frica de a pierde locul de muncă, sunt intimidaţi de guvernanţi şi preferă să protesteze în tăcere acasă la televizor sau să se refugieze undeva mai departe de ochii lumii. S-a instaurat o stare de incertitudine şi frică, generate de faptul că puterea şi justiţia acţionează arbitrar, fără reguli, doar la comanda unor politicieni influenţi”, a subliniat liderul PLDM în Parlament.

Întrebat dacă va candida la următoarele alegeri parlamentare pe circumscripţii, Deliu a menţionat că a luat o decizie finală în acest sens, încă „cel mai probabil, nu”, afirmând că este prea decepţionat de politica moldovenească care „de fapt nici politică nu poate fi numită”. „Atunci când deputaţii sunt cumpăraţi la pachet pentru a se menţine la putere, despre ce politică putem vorbi? Pe cine reprezintă ei?”, a conchis politicianul.