Tudorel Toader de neclintit. Moţiunea simplă pe justiţie, respinsă

Majoritatea parlamentară controlată de PSD şi-a spus din nou cuvântul: Tudorel Toader va rămâne ministru al Justiţiei în pofida tuturor criticilor ce i se aduc.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri, cu 162 voturi "contra" şi 104 "pentru" moţiunea simplă "PSD, stăpânul justiţiei?! Chiar aşa..." prin care PNL şi USR cereau demisia lui Tudorel Toader.

Votul a fost dat la o zi după ce moţiunea a fost dezbătută în plen, unde opoziţia i-a reproşat lui Toader că s-a transformat în unealta PSD şi că, prin proiectul său de modificare a legilor Justiţiei, minează sistemul Judiciar.

La rândul său, ministrul a susţinut că iniţiativa modificărilor legilor Justiţiei nu îi aparţine lui, ci CSM-ului şi că modificările propuse de el sunt inspirate din legislaţia altor ţări europene.

Ce a omis însă Tudorel Toader să spună este că CSM-ul nu a cerut eliminarea preşedintelui din procedura de numire a şefilor parchetelor ci dimpotrivă a propus menţinerea lui. De asemenea, CSM nu a cerut nici trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei. Reamintim că acest demers este considerat de multe voci avizate drept de natură a duce la politizarea IJ.

De asemenea, nici iniţiativa înfiinţării unei secţii speciale de cercetare a magistraţilor, scoţând din cărţi DNA, nu vine de la CSM.

Totodată, ministrul Justiţiei a susţinut ieri că propunerea ministerului referitoare la procedura de numire a procurorilor şefi, conţinută în proiectul de lege privind legile Justiţiei, a ţinut cont de recomandările MCV, aceasta deşi societatea civilă a demonstrat contrariul.

În MCV se vorbeşte clar despre menţinerea procedurii actuale de numire şi revocare a Procurorului General al României, a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General. Ori, exact această procedură vrea să o modifice Tudorel Toader, arătau, pe 23 august, mai multe organizaţii din societatea civile. Mai multe informaţii, aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne