Tudorel Toader intră în acţiune: Un nou proiect de modificare a legii penale, în maximum 45 de zile

După "aventura" eşuată a predecesorului său, Florin Iordache, noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, se pregăteşte şi el să umble la Codurile Penale.
Tudorel  Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel  Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

În maximum 45 de zile, Ministerul Justiţiei va pregăti un proiect de lege care să fie trimis Parlamentului pe tema modificării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală pentru a fi puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, a anunţat, la Radio România Iaşi, noul şef al instituţiei, Tudorel Toader.

"Ca orizont de timp, intenţionăm ca în maxim o lună, o lună şi jumătate, să prezentăm Guvernului un draft, un proiect de lege care să fie însuşit de către Guvern şi să fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, obligaţie pe de o parte şi dezbatere parlamentară, pe de altă parte, excluzând ideea Ordonanţei de Urgenţă", a declarat Tudorel Toader.

În cadrul emisiunii, ministrul s-a referit şi la controversatul prag inclus în fosta Ordonanţă de Urgenţă 13/2017, peste care era atrasă răspunderea penală în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, afirmând că legiuitorul are obligaţia de a delimita răspunderea contravenţională de răspunderea penală, iar acest lucru poate fi rezolvat prin stabilirea unui prag minim.

Tudorel Toader s-a pronunţat pentru ideea de a include şi pedepsele a căror executare a fost suspendată în dezbaterea despre proiectul legii graţierii, motivând că altfel s-ar aplica un tratament discriminatoriu.

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre intenţia de a se alinia provocărilor actuale şi s-a pronunţat pentru modificări şi îmbunătăţiri referitoare la răspunderea magistraţilor.

Pentru a asculta integral ce a declarat noul ministru al Justiţiei urmăriţi materialul video.