Tudorel Toader vrea lege separată pentru abuzul în serviciu şi neglijenţă în serviciu

Ministerul Justiţiei s-a abţinut de la a trimite Parlamentului un punct de vedere pe tema pragului pentru abuz în serviciu - problemă ce poate arunca în aer spiritele în societatea civilă - motivând că vrea un act normativ separat pe acest subiect.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

"Am mandatul expres al conducerii Ministerului Justiţiei, personal al dlui ministru Tudorel Toader să transmitem faptul că Ministerul Justiţiei intenţionează ca aceste două infracţiuni - abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu - să facă obiectul unui act normativ separat'', a anunţat, miercuri, Mariana Moţ, secretar de stat în MJ, la dezbaterile organizate în cadrul Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei.

Reamintim că în cadrul acestei comisii se discută astăzi abuzul în serviciu, confiscarea extinsă, iar Tudorel Toader urmează să prezinte şi controversatul său proiect de modificare a Legilor Justiţiei.

Referitor la abuz în serviciu, în timp ce societatea civilă a cerut public, şi în stradă şi la dezbaterile organizate de Tudorel Toader, ca acesta să fie zero, propunerile formulate de principalii actori implicaţi în dezbaterile din Parlamentul sunt:

- UDMR: Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu intenţie nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, sau îl îndeplineşte prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 100.000 lei, ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

- Uniunea Barourilor a propus prag de 100.000 de lei, şi pedepse între 2 – 5 ani, cu interdicţia de a ocupa o funcţie publică, Grupul Minorităţilor Naţionale: 100.000 de lei, 2 – 5 ani, cu interdicţia de a ocupa o funcţie publică.

- UNJR - 10 salarii minime pe economie ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, vătămare care are sau poate avea consecinţe de natură nepatrimoniala grave sau deosebit de grave se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

USR - nu vrea prag pentru abuz, dar dacă se va decide impunerea unui, acesta ar trebui să fie echivalentul unui salariu minim pe economie; închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

- Prof. univ.dr. Constantin Sima (din partea mediului academic), fost secretar de stat în perioada OUG 13, a propus 200.000 de lei prag şi 6 luni – 3 ani sau amendă. Exact ca în OUG 13, dispare interdicţia de a ocupa o funcţie publică. Nu există abuz în cazul adoptării actelor normative, aşa cum arăta recent Liviu Avram, pe contul său de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne