Tudose: Am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţii, toţi vor flutura lângă steag

Trei partide maghiare cer autonomia aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" şi statut special pentru regiunea "Partium", însă propunerea lor nu a fost primită cu prea mare entuziasm de prim-ministrul Mihai Tudose.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

Subiectul autonomiei teritoriale a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" adus din nou în discuţie de partidele maghiare din România - UDMR, PCM şi PPMT - face parte dintr-un şir de "încercări de a băga băţul prin gard" care vor caracteriza anul 2018, anul centenarului Marii Uniri, a declarat miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose.

"Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga băţul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, şi anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignoraţi, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare", a declarat Mihai Tudose.

Prim-ministrul a revenit joi pe această temă cu un mesaj similar pe pagina sa de socializare.

"În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului", a scris Mihai Tudose, pe fundalul acuzaţiilor venite constant din partea opoziţiei că pesediştii joacă cartea naţionalismului pentru a câştiga puncte de imagine.

Reacţie dură din UDMR

"Declaraţiile premierului Mihai Tudose din cadrul emisiunii Jocuri de Putere sunt profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa. Prin mesajul său primitiv, caracteristic evului mediu, primul ministru a jignit profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraţie politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeaşi părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-şi retragă imediat declaraţia şi să îşi ceară scuze public!", a declarat Porcsalmi Bálint, preşedinte executiv al UDMR.

Reamintim că organizaţiile politice maghiare din Transilvania - Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania - au semnat, luni, o rezoluţie comună privind alinierea conceptelor de autonomie, la 25 de ani de la Declaraţia de la Cluj-Napoca.

Partidele maghiare pledează pentru trei forme de autonomie diferite: autonomie regională pentru maghiarii din Ţinutul Secuiesc, autonomie administrativă pentru localităţile unde populaţia maghiară este majoritară şi autonomie culturală pentru toţi maghiarii din România.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a explicat că, dacă pentru autonomia culturală există deja o iniţiativă legislativă depusă în Parlament, pentru celelalte două tipuri e nevoie de modificarea Constituţiei.

Politicianul maghiar propune "în anul Centenarului" un dialog cu majoritatea românească, considerând că "este un moment bun să vorbim despre promisiunile de la Alba Iulia de acum 100 de ani".

Mai multe detalii despre solicitările partidelor maghiare aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne