Tudose: Cred că se impune vaccinarea obligatorie. Părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii sunt iresponsabili

Situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii, opinează premierul Mihai Tudose.
Mihai Tudose(Prim-ministru),
Mihai Tudose(Prim-ministru), (Florin Chirila/Epoch Times)

În timp ce în lumea civilizată peste 95% dintre copii sunt vaccinaţi, la noi procentul este undeva în jur de 50%, a atras atenţia, într-un interviu acordat la Radio România Actualităţi, premierul Mihai Tudose.

"Eu cred că da. Sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile, deci acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizaţie europeană, nord-atlantică, procentul trebuie să fie peste 95% din copii vaccinaţi. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50% suntem departe de lumea civilizată. Fac o medie pe ţară", a declarat Mihai Tudose.

Legea vaccinării a fost citită "în primă lectură" joi, în şedinţa de Guvern, însă aceasta nu este capabilă să "rezolve toate problemele".

"Pe de o parte, la un capăt al problemei se află sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri. Apoi am constatat că şi atunci când sunt n-au ajuns toate în timp util în toată ţara. Apoi, după ce au ajuns în toată ţara, atunci când au ajuns, nu toată lumea din sistemul de sănătate publică s-a preocupat suficient de bine să fie şi copiii vaccinaţi şi, în ultimă speţă, au fost acei părinţi iresponsabili - şi îmi asum cuvântul - care invocând diverse pretexte sau diverse convingeri au considerat - copiii lor nu trebuie vaccinaţi", a subliniat Mihai Tudose.

Şeful Executivului a explicat că o lege a vaccinării "poate începe cu a asigura stocurile necesare".

"Mi-am asumat şi ca proiect al Guvernului, dar şi ca proiect personal revigorarea şi reinventarea Institutului Cantacuzino, să producem şi noi vaccinurile noastre, apoi ele să fie distribuite, iar medicii să-şi facă efectiv treaba. Nu se poate să avem judeţe cu un procent de sub 50% dintre copii vaccinaţi. Este absolut incredibil", a precizat Mihai Tudose.

Întrebat când va fi implementată legea vaccinării, premierul a replicat: "Este o prioritate a întregului guvern, este o prioritate, repet. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, dar să fie bine".

"Am aşteptat o lună de zile, să spunem, măsuri făcute doar la solicitări blânde. I-am solicitat domnului ministru să înceapă să folosească bisturiul, a început, am văzut. Vom trece la etapa următoare, dacă lucrurile nu funcţionează, la un bisturiu mai mare. Mergem pe lanţ în sus. Nu ne permitem să ne jucăm cu aşa ceva", a adăugat Mihai Tudose.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne