Tudose: Legile Justiţiei nu trebuie luate dintr-un şanţ şi duse într-altul: "Trebuie să fim moderaţi!"

Modificarea legilor Justiţiei nu trebuie politizată, susţine Tudose, pledând pentru o dezbatere "aşezată", în Parlament, pe acest proiect a cărui retragere au cerut-o mii de magistraţi.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (Epoch Times)

Puţine iniţiative legislative au stârnit atâtea controverse precum modificarea legilor Justiţiei, iniţiativa lui Tudorel Toader şi PSD. Vorbind luni, la Antena 3, despre acest proiect, Mihai Tudose a susţinut că "poate graba strică" şi a pledat pentru "o dezbatere aşezată", în Parlament, dezbatere care ar putea duce la "un rezultat bun", relatează Agerpres.

Totodată, întrebat dacă echilibrarea necesară după "excesele" făcute în justiţie (idee pe care liderii PSD pedalează frecvent) poate fi realizată doar prin pachetul legilor justiţiei, Tudose a afirmat că este nevoie "de mai mult", inclusiv de mai mulţi magistraţi şi de redimensionarea sistemului.

"Este foarte important, plecând şi de la premisa că anumite lucruri au derapat. Dar să nu cumva să le luăm din şanţul de pe dreapta şi, dintr-un elan de ăsta exagerat, să le ducem în şanţul celălalt. Trebuie să fim moderaţi, să încercăm să le păstrăm pe mijlocul drumului, dacă tot ne apucăm de ele, şi, din punctul ăsta de vedere, poate graba strică. Şi o dezbatere, (...) în Parlament, o dezbatere aşezată, cu toată lumea chemată la audieri, cu toate forţele politice implicate — cu toate că cea mai mare greşeală ar fi să politizăm acest demers, eu cred că va avea un rezultat bun în final", a declarat Tudose, preluat de Agerpres.

Premierul s-a referit şi la Inspecţia Judiciară - pe care Toader o voia trecută în subordinea sa - afirmând că trebuie asigurată independenţa acesteia.

"Cel mai bine este să fie un organism total independent, numai că nu poate să apară aşa din spuma mării, cineva trebuie să-l numească (...) Trebuie să ai un mecanism de control în timp real. Unde este acest mecanism? Eu cred că de asta este bună o dezbatere largă în forul decizional al ţării. Poate venim cu o soluţie, poate cineva dă o soluţie sau eventual cu o cheie dublă (...) Dacă oamenii ăia superbi care sunt puşi iniţial o iau razna — s-au mai văzut cazuri — ce faci? Aştepţi să li se termine mandatul, stingem lumina? Nu. (...) Eu am vorbit cu domnul profesor Tudorel Toader săptămâna trecută exact pe tema aceasta (...) — vorbeam ca deputat. (...) Hai să încercăm (...) să vedem dacă domnia sa găseşte un tip de dublă cheie (...) să nu fie numai mâna cuiva, să fie şi mâna altcuiva şi, dacă împreună, decid că lucrurile au luat-o razna să poată să intervină. Nu ştiu, că e vorba de ministrul Justiţiei şi altcineva, dar care să nu fie pe Guvern, la Parlament, la Preşedinţie, la CSM", a spus Tudose.

Întrebat când va pleca de la Guvern proiectul de modificare a legilor Justiţiei, Tudose a precizat că acesta este încă la Ministerul Justiţiei şi aşteaptă avize. De asemenea, Tudose s-a referit şi la Comisia de la Veneţia, care ar avea următoarea întâlnire în decembrie.

Nu în ultimul rând, premierul a precizat că susţine o lege a răspunderii magistraţilor "într-o anumită formă", dar "nu în ideea de a le pune hăţ, dar nici în ideea de a putea face oricine orice, oricui, fără să răspundă nimeni sau să răspundă după aia tot statul, pe baza sentinţelor de pe la CEDO. "

"Un pic de asumare de responsabilitate trebuie, dar să nu facem din această răspundere a magistraţilor un căpăstru pentru justiţie", a mai afirmat Tudose.

Revenind la legile justiţiei, reamintim că peste 3000 de magistraţi le-au cerut premierului şi ministrului Justiţiei să retragă proiectul. Una dintre cele mai controversate modificări din cadrul pachetului propus de Toader este cea a mutării Inspecţiei Judiciare de sub controlul CSM sub cel al ministrului Justiţiei care, după cum se ştie, este numit politic, ceea ce a născut temeri că IJ se va transforma în instrument de intimidare a magistraţilor, după cum cântă partidul.