Tulburări în Tibet. Monolitul Partidului Comunist se clatină

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama.
Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. (DIPTENDU DUTTA / AFP / Getty Images)

Surse neconfirmate afirmă că în regiunea Qinghai fotografiile lui Dalai Lama au devenit "permise" şi pot fi expuse în mod liber. Regiunea face parte din platoul tibetan, cu o populaţie majoritară tibetană, dar nu face parte din "Regiunea Autonomă Tibet" creată după invazia chineză, ce include Lhasa.

Această ştire a fost imediat dezminţită, iar grupurile tibetane aflate în exil au demascat, cu ajutorul ştirilor colectate prin telefon şi de pe site-uri, că la Tawu (Dawu în limba chineză), în apropiere de Krdze, provincia Sichuan, poliţia a deschis focul împotriva unui grup de tibetani care sărbătoreau ziua de naştere a lui Dalai Lama, 6 iulie, rănind grav două persoane, sau poate chiar mai multe.

Beijing-ul a negat incidentul, dar unele confirmări - completate de imagini îngrozitoare – continuă să ajungă la Dharamsala, sediul guvernului tibetan din exil.

Între timp, marţi 9 iulie, în Gansu, o altă regiune din China populată majoritar de tibetani, Yu Zhengsheng, numărul patru în ierarhia Partidului Comunist din China, care supraveghează grupurile religioase şi minorităţile etnice, şi-a declarat intenţia de a "intensifica lupta împotriva clicii lui Dalai".

Posibilitatea ca pe platoul tibetan să fie permisă imaginea lui Dalai Lama în scopuri devoţionale, a fost imediat negată. Ziarele de ştiri din China au raportat că: "Pentru protejarea unităţii naţionale şi mentinerea stabilităţii în regiunile tibetane, avem nevoie să intensificăm lupta împotriva clicii lui Dalai şi să fim în mod clar împotriva lui".

"Calea de mijloc a lui Dalai care ar fi trebui să servească pentru a atinge un grad ridicat de autonomie în aşa-numitul Marele Tibet (care reuneşte toate zonele populate de tibetani, deşi nu fac parte din Regiunea Autonomă) este total opusă Constituţiei Chinei şi sistemului naţional al autonomiei regionale etnice", a adăugat acesta.

Dar este clar că încep să se vadă unele fisuri în interiorul Partidului privind politicile aplicate în Tibet: din anul 2009 aproximativ 120 de tibetani s-au auto-incendiat, iar acest gest pare a fi agitat cadrele din partid mai mult decât se părea iniţial.

Cineva din cadrul Partidului a autorizat expunerea fotografiilor lui Dalai Lama, dar rezultatul a fost o altă vărsare de sânge în numele „stabilităţii naţionale”.

Autorităţile chineze au interzis intrarea de platoul tibetan a tuturor jurnaliştilor şi observatorilor independenţi, iar în ultimele două săptămâni a devenit imposibilă analizarea situaţiei reale. Situaţia dramatică este raportată în mod detaliat de către organizaţia Human Rights Watch şi publicată cu titlul "They say we should be grateful" ("Ei spun că ar trebui să fim recunoscători").

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe