Turcan cere PSD-ului să nu-şi facă puşculiţă de 30 de miliarde

Ministerul condus de Sevil Shhaideh - persoana de încredere a lui Dragnea - va aloca 30 de miliarde de lei pentru autorităţile locale. Problema este că nu se ştie în baza căror criterii, iar liberalii suspectează că mai mult decât proiectele va conta culoarea politică a primarilor.
Raluca Turcan(Presedinte PNL),
Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Dezvoltării Regionale va distribui direct, în următoarele săptămâni, nu mai puţin de 30 de miliarde de lei – credite de angajament, bani pe care Guvernul încă nu-i are - către autorităţilor locale, pe bază de proiecte, scrie pe Facebook liderul PNL, Raluca Turcan, reamintind că suma reprezintă echivalentul a 20% din cheltuielile totale ale bugetului de stat pe anul 2017.

Termenul de depunere a acestor proiecte expiră pe 16 martie, şi există suspiciunea că fondurile sunt alocate, în primul rând, pe criteriul apartenenţei politice a primarilor, spune liberala.

"Ori, problema este legată de lipsa de transparenţă perpetuată până acum. (...) De altfel, în condiţiile în care Liviu Dragnea a brevetat această practică netransparentă, iar actualul ministru este mâna sa dreapta, suntem pe deplin îndreptăţiţi să fim sceptici asupra modului în care sunt alocate aceste fonduri", susţine liderul PNL.

Liberala reaminteşte ca partidul său are peste 1000 de primari, adică o treime din totalul primarilor aleşi anul trecut şi mulţi dintre aceştia au depus deja proiecte de dezvoltare locală – fie pentru apă-canal, fie pentru drumuri, şcoli şamd. Problema este că nici până în acest moment, Ministerul Dezvoltării nu le-a comunicat criteriile obiective în baza cărora va stabili care sunt proiectele eligibile şi care nu, cum anume se va departaja care proiecte au prioritate şi care nu.

"Aici NU este vorba despre pedepsirea politică a unui partid politic aflat în Opoziţie, ci de pedepsirea cetăţenilor dintr-o treime din localităţile din România! Acei oameni sunt vitregiţi de şansa la civilizaţie şi condamnaţi, pe criteriul politic, să rămână în subdezvoltare. NU cred că pot fi găsite de către cineva justificări la o asemenea mojicie", atrage atenţia Turcan.

În consecinţă, pentru a avea minima garanţie că evaluarea făcută asupra proiectelor locale se va face într-un mod relativ echilibrat, şi nu va reprezenta o condamnare politică a celor care au îndrăznit să voteze PNL, PNL îi solicita lui Sevil Shhaideh următoarele:

1. Publicarea sintetică a TUTUROR solicitărilor depuse pentru finanţarea proiectelor de autorităţile locale, după expirarea termenului de 16 martie, cu precizarea unităţii administrativ teritoriale solicitante, apartenenţa politică a alesului local care o reprezintă, obiectivul de investiţie şi valoarea acestuia.

2. Precizarea foarte clară a criteriilor obiective de evaluare a proiectelor (dacă cele convenite cu Banca Mondială mai sunt sau nu valabile) şi termenul în care va fi finalizată această evaluare şi va fi dată soluţia asupra solicitărilor.

3. Publicarea în transparenţă decizională a listei proiectelor aprobate, cu un termen de 15 zile până la publicarea ordinelor de ministru în Monitorul Oficial, astfel încât să ne facem cu toţii o părere despre modul de alocare a fondurilor.

"Dacă sunt îndeplinite aceste solicitări ale PNL, Guvernul va putea dovedi că alocările de fonduri nu se fac pe criterii politice, pentru că dacă vor face acest lucru va fi limpede pentru toată lumea", concluzionează Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne