Turcia a capturat-o pe soţia lui Baghdadi, pe sora şi pe cumnatul acestuia, în Siria

Abu Bakr al-Baghdadi într-un material video publicat în 2014
Abu Bakr al-Baghdadi într-un material video publicat în 2014 (Getty Images)

La 27 octombrie, preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat că liderul Daesh, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis într-un raid efectuat de Forţele Speciale americane în provincia siriană Idlib.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că forţele de securitate turceşti au reţinut-o pe soţia liderului Abu Bakr al-Baghdadi, precum şi pe sora şi cumnatul acestuia.

"Baghdadi s-a sinucis într-un tunel. Am prins-o pe soţia sa în Siria, dar nu am făcut public acest lucru. Anunţăm acum pentru prima dată. Am prins-o şi pe sora lui şi pe soţul acesteia", a transmis Erdogan din Ankara.

Declaraţia survine la o zi după ce directorul relaţiilor cu presa al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a confirmat că Ankara a capturat-o pe sora lui Al-Baghdadi.

Pe 27 octombrie, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că forţele americane au atacat ascunzătoarea lui Al-Baghdadi în provincia Idlib şi că teroristul s-a omorât folosind o vestă sinucigaşă după ce a fost prins într-un tunel. Corpul său a fost mutilat de explozie, dar preşedintele american a afirmat că a fost identificat folosind ADN-ul său.

Rămăşiţele fostului lider Daesh au fost apoi transportate pe mare şi ascunzătoarea distrusă într-o lovitură aeriană.

În ultimii ani au existat o serie de rapoarte despre moartea lui Al-Baghdadi, care au fost însă respinse de grupul terorist la acea vreme.

Câteva zile după anunţul lui Trump, grupul Daesh a confirmat moartea lui Al-Baghdadi, numindu-l pe Abi Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi noul lor lider.