Turcia anunţă că pune sistemul S-400 în stare operaţională pe coasta Mediteranei

Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

La mult timp după ce administraţia Trump a suspendat pe termen nelimitat livrările avionului de luptă F-35 către Turcia, ca urmare a achiziţionării sistemului rusesc S-400 de către această ţară, Ankara este gata să aducă în stare operaţională rachetele sale antiaeriene ruseşti.

Turcia a fost eliminată oficial din programul F-35 în vara anului 2019, măsura fiind însoţită şi de ameninţări cu impunerea de sancţiuni din partea Washingtonului, care se temea - oficial - că Rusia ar putea folosi sistemele S-400 şi radarul său pentru a obţine informaţii valoroase şi secrete de la partenerul său turc despre modelul Lockheed.

De-a lungul întregului scandal diplomatic şi a tensionării fără precedent a relaţiilor SUA-Turcia, agravate de atacurile Turciei asupra kurzilor sirieni susţinuţi de trupele SUA în nordul Siriei, Ankara a continuat neabătută, pofida faptului că, la un moment dat, Washingtonul a oferit sistemul Patriot ca alternativă la sistemele S-400 deja achiziţionate.

Acum armata Turciei anunţă că va face sistemele S-400 operaţionale.

Bloomberg a transmis marţi că „Turcia intenţionează să efectueze un test cuprinzător al sistemului de apărare antirachetă S-400 pe care l-a achiziţionat din Rusia, săptămâna viitoare, potrivit surselor familiarizate cu problema”.

„Forţele aeriene nu activează bateriile de rachete, ci doar echipamentele de testare, precum şi gradul de pregătire al personalului turc într-un punct al provinciei Sinop pe coasta Mării Negre”, potrivit Bloomberg.

Anunţul ar fi declanşat o avalanşă de comunicaţii diplomatice şi proteste din partea Washingtonului, pe măsură ce o nouă criză se desfăşoară în estul Mediteranei între Turcia, Grecia, Cipru şi aliaţii europeni. UE şi SUA au sprijinit Grecia şi Cipru, condamnând explorarea de către Turcia, a unor hidrocarburi într-o zonă economică exclusivă care aparţine Ciprului şi în apropierea insulelor greceşti.

Potrivit rapoartelor mass-media greceşti, Turcia foloseşte deja radare furnizate de Rusia pentru a urmări avioanele greceşti din estul Mediteranei.

Cotidianul grec Ekathimerini citat de Zerohedge scrie: „Există indicaţii că Turcia a activat radarele sistemelor sale antiaeriene S-400 fabricate în Rusia pentru a detecta avioanele de luptă greceşti F-16 fabricate în SUA la întoarcerea lor de la exerciţiul Eunomia pe 27 august. Se pare că Cipru a tras alarma la Washington cu privire la situaţia din estul Mediteranei şi ar fi determinat vizitele secretarului de stat american Mike Pompeo în Cipru în 12 septembrie şi în Grecia în perioada 27-29 septembrie".

„Vizitele evidenţiază că achiziţionarea de către Ankara a sistemelor S-400 a supărat Washingtonul, care a ameninţat că va impune sancţiuni dacă sistemul rus este activat”, a adăugat Ekathimerini.

Astfel, orice „mesaj” transmis de Pompeo luna trecută pare să fi fost ignorat, având în vedere pregătirile raportate de Turcia pentru efectuarea testelor cu S-400.

Între timp, sancţiunile de la Washington se află încă în faza de discuţie. Dar, bineînţeles, Turcia ar putea riposta cu măsuri proprii, inclusiv cu scoaterea trupelor SUA din ţară, pe măsură ce ruptura între cei doi parteneri NATO continuă.

În septembrie, Cipru a fost vizitată şi de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii