Turcia ar dori să cumpere avioane de luptă Su-35 din Rusia

Preşedintele turc Recep Erdogan, inspectând un avion Su-57 la show-ul aviatic de la Moscova
Preşedintele turc Recep Erdogan, inspectând un avion Su-57 la show-ul aviatic de la Moscova (AFP / Getty Images)

Publicaţia Daily Sabah din Turcia relatează că Ankara este pe cale să achiziţioneze un lot iniţial de avioane de luptă Su-35 de fabricaţie rusească, o întoarcere la 180 de grade faţă de orientarea NATO a ţării şi participarea la programul companiei Lockheed de producţie a modelelor F-35.

Achiziţionarea de sisteme radar S-400 a tensionat relaţiile Turciei cu Statele Unite la cote fără precedent.

Citând surse de apărare turceşti, Daily Sabah reportează că oficialii turci şi ruşi discută detaliile vânzării unui total de 36 de avioane de vânătoare Su-35 către Turcia, la două luni după vizita preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la salonul aviatic internaţional de la Moscova.

Evoluţia survine după ce SUA a blocat transferul a aproximativ 100 de aparate F-35 produse de Lockheed Martin, cauzând o pierdere de sute de milioane industriei aviaţiei din Turcia, care se pregătea să participe la antrenamentele pe noile avioane F-35.

"Oficialii discută, de asemenea, despre posibila implicare a Turciei în producerea unor componente ale avioanelor de luptă ruseşti, inclusiv arme de precizie şi muniţii", transmite Daily Sabah.

Su-35S este cel mai avansat model de vânătoare al Rusiei, un derivat al avionului Su-27, fiind în serviciu din 2015.

La sfârşitul lunii august a acestui an, preşedintele Erdogan a inspectat industria aeronautică a Rusiei, în timp ce participa la un spectacol aerian de la Moscova, inclusiv cu avioanele de vânătoare Su-57 şi avioanele de vânătoare Su-35.

Imaginile publicate cu Erdogan în faţa unui aparat Su-57 a fost considerată un semnal către Washington cu privire la intenţiile lui Erdogan de a consolida relaţia militară cu Rusia, după ameninţările administraţiei americane cu privire la sancţiuni masive aplicate după operaţionalizarea sistemului S-400.

Cu câteva zile în urmă, ministrul turc al Apărării şi-a exprimat speranţa că problemele care privesc blocarea vânzării aparatelor F-35 de către SUA vor fi curând depăşite, în urma unei cooperări de succes în incursiunea militară a Turciei în nordul Siriei pentru crearea unei „zone sigure”.

„Sperăm că le vom continua. Există câteva probleme în acest moment, dar cred că aceste probleme vor fi depăşite ", a declarat miercuri ministrul Apărării, Hulusi Akar, potrivit Reuters.