Turcia: Erdogan, numit preşedinte

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Fostul premier al Turciei Tayyip Erdogan a fost numit preşedintele ţării, joi, întărindu-şi poziţia în politica de la Ankara, în timp ce opoziţia prevesteşte o perioadă de conducere autoritară şi de sporire a influenţei religioase în viaţa publică.

Citind jurământul de numire în funcţie, Erdogan a jurat să protejeze independenţa şi integritatea Turciei şi să respecte constituţia şi principiile lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul republicii moderne seculare.

”În calitatea mea de preşedinte al Republicii, jur pe onoarea mea şi pe reputaţia mea înaintea marii naţiuni turce şi înaintea istoriei să păzesc existenţa şi independenţa statului”, a afirmat acesta în timpul ceremoniei.

După depunerea jurământului Erdogan a depus o coroană de flori la mausoleul lui Ataturk, unul din cele mai importante simboluri ale republicii seculare, din inima Ankarei.

La câteva momente după ce a fost numit în funcţie, Erdogan l-a numit pe ministrul de Externe demisionar, Ahmer Davutoglu, în postul de premier. Davutoglu va conduce cabinetul existent până când Erdogan îi va cere să formeze un nou guvern, care va fi anunţat vineri.

Membrii parlamentului din principalul partid de opoziţie, CHP - Partidul Popular Republican, au ieşit din sală înainte ca Erdogan să rostească jurământul, în timp ce liderul partidului, Kemal Kilicdarglu, a boicotat complet evenimentul, acuzându-l pe Erdogan că a încălcat Constituţia, rămânând în poziţia de premier după câştigarea alegerilor.

”Suntem mai îngrijoraţi acum decât am fost vreodată în privinţa acestei conduceri autocrate cu un singur om din Turcia”, a declarat adjunctul CHP, Aykan Erdemir.

Victoria lui Erdogan la primele alegeri prezidenţiale populare din această lună, a încheiat peste un deceniu în funcţia de premier, timp în care economia s-a triplat în acordurile în dolari, iar Ankara şi-a croit un rol, de multe ori controversat, în politicile conflictuale din Orientul Mijlociu.

Opoziţia turcă a avertizat că ambiţiile lui Erdogan de a înfiinţa un sistem prezidenţial executiv va concentra prea multă putere în mâinile unui lider cu instincte autocrate şi înrădăcinat în politice islamice, şi va conduce ţara, candidată la Uniunea Europeană, mai departe de ideile seculare ale lui Ataturk.

Niciun lider de stat major din Occident nu a participat la ceremonia din Ankara, majoritatea privindu-l pe Erdogan cu scepticism după demonstraţiile antiguvernamentale din luna iunie, care au fost suprimate brutal.