Turcia: Israelul trebuie să pună capăt ocupaţiei în Palestina

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Israelul trebuie să pună capăt ocupaţiei sale în teritoriile palestiniene, adăugând că aceasta subminează o soluţie cu două state la conflictul israeliano-palestinian vechi de câteva decenii.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Erdogan a făcut comentariile în timpul unei întâlniri ce a avut loc în Ankara, luni, cu omologul său palestinian, Mahmoud Abbas.

Preşedintele turc a descris soluţia cu două state ca fiind “responsabilitatea istorică a comunităţii internaţionale faţă de poporul palestinian”.

El a evidenţiat de asemenea disponibilitatea Ankarei de a susţine eforturile îndreptate spre relansarea aşa-zisului proces de pace. “Cheia succesului, în acest caz, este protejarea drepturilor palestinienilor”.

Ultima rundă a discuţiilor israeliano-palestiniene s-a întrerupt în 2014. Printre cele mai spinoase puncte ale negocierilor a fost continua expansiune a coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene. Mai recent, regimul din Tel Aviv a complicat şi mai mult situaţia prin construirea de colonii şi mai adânc în teritoriul pe care palestinienii îl doresc pentru un viitor stat.

Erdogan a precizat că Turcia consideră că anume calea spre o pace permanentă este crearea unui stat palestinian suveran între graniţele din 1967. Între 5 şi 10 iunie 1967, în Orientul Mijlociu a avut loc Războiul de Şase Zile, dus între Israel şi o alianţă de state arabe - Egipt, Iordania şi Siria. La sfârşitul ostilităţilor, Israelul a ocupat Cisiordania, Ierusalimul de Est, Gaza şi Înălţimile Golan. Mai târziu Israelul s-a retras din Gaza, însă a plasat-o sub un asediu strict.

Referindu-se la criza izbucnită în luna iulie între israelieni şi palestinieni la complexul Moscheei al-Aqsa, preşedintele turc a declarat că “amplificarea tensiunilor nu aduce niciun beneficiu nimănui”.

Abbas, la rândul său, a reiterat dreptul palestinienilor de a “trăi cu demnitate şi suveranitate într-un stat independent, a cărui capitală să fie Ierusalimul de Est”.

De asemenea, Abbas le-a mulţumit lui Erdogan şi naţiunii turce pentru “poziţia lor fermă împotriva măsurilor luate de israelieni la moscheea al-Aqsa şi împotriva provocărilor la adresa musulmanilor”.

În acelaşi timp, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni că niciuna dintre coloniile construite în Cisiordania nu va fi evacuată.

“Suntem aici pentru a rămâne pentru totdeauna. Nu vor mai fi desfiinţate colonii”, a declarat Netanyahu în colonia Barkan din Cisiordania, în timpul unui eveniment de comemorare a celei de-a 50-a aniversări a ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe