Turcia: Mii de protestatari au fost împrăştiaţi de forţele de ordine


Turcia: Poliţia turcă, sâmbătă 3 august 2013, a tras cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa sute de protestatari anti-guvernamentali, în Istanbul,  epicentrul de demonstraţii care au zguduit ţara în iunie.
Turcia: Poliţia turcă, sâmbătă 3 august 2013, a tras cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa sute de protestatari anti-guvernamentali, în Istanbul, epicentrul de demonstraţii care au zguduit ţara în iunie. (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)

Joi seara la Istanbul, mii de protestatari au fost împrăştiaţi de forţele de ordine cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Ieri a fost a treia zi în care aceştia au manifestat pe străzile mai multor oraşe turceşti pentru a denunţa decesul de luni, al unui tânăr protestar, anunţă un fotoreporter France Press.

Este a doua seară în care s-au înregistrat incidente între forţele de ordine şi peste 2.000 de persoane din cartierul Kadiköy, pe malul asiatic al Bosforului, considerată o zonă a opoziţiei.

Conform fotoreporterului AFP, poliţia s-a folosit de gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi a tras cu bile de plastic pentru a-i ţine pe manifestanţi la distanţă de sediul local al Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), locul vizat de aceştia. Incidentele s-au desfăşurat pe parcursul a mai multe ore.

Presa turcă relatează că în vestul ţării, la Izmir, peste 2.500 de persoane au străbătut centrul oraşului în ciuda forţelor de securitate care au tras cu gaze lacrimogene asupra mulţimii. Sloganul folosit de aceştia era „AKP asasin”, cu referinţă la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) aflat la conducere.

Mai mulţi manifestanţi au fost reţinuţi în timpul incidentului de către forţele de ordine.

Proteste similare au mai avut loc şi miercuri seară în cartierul Kadiköy, iar marţi seara în piaţa Taksim din Istanbul.

Conflicte între poliţie şi manifestanţi s-au desfăşurat joi seara în Ankara, capitala ţării, dar şi în Antakia, zonă aflată în sudul ţării, în apropiere de graniţa cu Siria, unde tânărul de 22 ani Ahmet Atakan, a fost ucis luni seara în timpul ciocnirilor cu poliţia.

Ministrul turc de interne, Muammer Guler, a respins miercuri acuzaţiile susţinute de familia băiatului conform cărora acesta a fost ucis de un proiectil tras de poliţie.

Decesul lui Ahmet Atakan este considerat sursa noului val de proteste din Turcia care ar putea duce la o reluare a protestelor antiguvernamentale. În luna iunie mai multe proteste antiguvernamentale au afectat stabilitatea politică din ţară.

Premierul islamist-conservator, Tayyip Erdogan, a acuzat joi principalul partid din opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), că stă la originea acestor încercări de destabilizare politică.

„Cei care au înţeles că nu pot câştiga alegerile îşi pun speranţa în manifestaţiile din stradă”, a declarat Erdogan în cadrul inaugurării unui târg comercial la Istanbul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe