Turcia neagă faptul că ar renunţa la acordul pentru rachetele ruseşti S-400

Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400
Sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 (Getty Images)

Ankara a cvontestat un raport publicat într-un ziar german care a susţinut că, din cauza presiunii Statelor Unite, oficialii turci ar fi anulat un acord privind achiziţionarea sistemului rusesc de rachete S-400, potrivit Deutsche Welle.

“Livrarea sistemului S-400 este un lucru definitiv”, a declarat Fahrettin Altun, purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, într-un mesaj postat pe Twitter.

În ediţia de sâmbătă, publicaţia germană Bild a citat un diplomat turc de rang înalt care a afirmat: “Nu va avea loc o livrare a sistemului S-400 în luna iulie, aşa cum a anunţat [anterior] preşedintele turc”.

Diplomatul a precizat că guvernul său se teme că SUA ar putea răspunde cu sancţiuni în cazul în care ţara sa ar cumpăra sistemul rusesc, lucru care va duce la “prăbuşirea economică” a Turciei.

La rândul său, guvernul rus a negat raportul din Bild, agenţia rusă de ştiri Interfax citând o sursă militară anonimă, care a susţinut că acordul cu Turcia nu a fost anulat.

Acordul Turciei de cumpărare a sistemului S-400 a fost o sursă de tensiune în cadrul alianţei militare vestice NATO, din care SUA şi Turcia fac parte. SUA şi alte state membre se tem că Rusia ar putea spiona alianţa prin intermediul sistemului său de rachete.

Pentru a descuraja Ankara să finalizeze acordul, Washingtonul a suspendat livrarea avioanelor F-35 Turciei, care face parte din acest program comun de dezvoltare de avioane cu tehnologie stealth. În plus, administraţia SUA a ameninţat că va aplica sancţiuni economice Turciei.

În plus, SUA a oferit Turciei sistemul american mult mai scump Patriot, însă la un preţ redus. Ankara s-a arătat interesată de sistemul Patriot, dar nu cu preţul anulării contractului său cu Rusia privind sistemul S-400.

În timpul unei vizite efectuate luna trecută la Moscova, preşedintele turc Erdogan a susţinut că Rusia şi Turcia trebuie să îşi consolideze cooperarea în sfera militaro-tehnică.

“Acest lucru se referă în primul rând la finalizarea contractului de livrare în Turcia a sistemelor de rachete S-400”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin înainte să sugereze că ar putea exista şi alte proiecte militare între cele două ţări.