Turcia: Procesul pentru presupusa "lovitură" anti-Erdogan s-a încheiat cu proteste

Un protestatar aruncă un recipient cu gaze lacrimogene în timpul confruntărilor cu poliţia şi jandarmii, blocând accesul la un tribunal din Silivri, lângă Istanbul, pe 5 august 2013, după hotărârea judecătorească de condamnare a unui şef al armatei şi a altor cadre de nivel înalt la închisoare pe viaţă. 275 de persoane au fost acuzate de complot pentru răsturnarea guvernului cu rădăcini islamice. Ex-militar Basbug Ilker şef, împreună cu alţi câţiva ofiţeri de armată, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, în timp ce 21 de persoane au fost achitate conform verdictelor emise până în prezent. Procesul a fost văzut ca un test-cheie în confruntarea prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan, cu adversarii secularişti şi militari în timpul guvernării sale timp de un deceniu.
Un protestatar aruncă un recipient cu gaze lacrimogene în timpul confruntărilor cu poliţia şi jandarmii, blocând accesul la un tribunal din Silivri, lângă Istanbul, pe 5 august 2013, după hotărârea judecătorească de condamnare a unui şef al armatei şi a altor cadre de nivel înalt la închisoare pe viaţă. 275 de persoane au fost acuzate de complot pentru răsturnarea guvernului cu rădăcini islamice. Ex-militar Basbug Ilker şef, împreună cu alţi câţiva ofiţeri de armată, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, în timp ce 21 de persoane au fost achitate conform verdictelor emise până în prezent. Procesul a fost văzut ca un test-cheie în confruntarea prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan, cu adversarii secularişti şi militari în timpul guvernării sale timp de un deceniu. (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)

S-a încheiat luni în Turcia un proces lung, care a durat timp de cinci ani, împotriva militarilor, oficialilor de stat, avocaţilor, scriitorilor şi jurnaliştilor. Tribunalul a fost special construit în "complexul Silivri" din Istanbul, pentru acest proces în care au fost condamnate 40 de persoane şi achitate alte 21, pentru implicarea lor în aşa-numitul "Planul lui Ergenekon".

"Planul lui Ergenekon", potrivit rechizitoriului, a fost acela de a încerca să răstoarne guvernul condus de Partidul lui Erdogan, "Partidului Justiţiei şi Dezvoltării" (AKP). Inculpaţii ar fi participat la plan prin crearea unei reţele teroriste reale, pentru care ar fi pus la dispoziţie şi arme.

O strategie pe termen lung

Acesta a fost, potrivit mai multor analişti, un test-cheie în războiul care ţine de ani de zile, între prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan şi adversarii săi, laicii şi militarii.

Din momentul în care Erdogan a venit la putere în 2002, au fost închişi sute de ofiţeri iar o mare parte s-au retras din serviciu sau au ieşit la pensie.

Generalul Ilker Basbug a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Basbug, un fost şef de stat major al armatei turce, a fost acuzat de a fi unul dintre liderii secreţi ai reţelei "Ergenekon", formată din naţionaliştii laici. El este acuzat şi de faptul că ar fi vrut să efectueze o lovitură de stat împotriva guvernului prim-ministrului islamic - "moderat" Recep Tayyip Erdogan.

Acuzaţii s-au declarat nevinovaţi în tot acest timp: dovezile împotriva lor sunt puţine şi aproape inexistente, fabricate de către guvernul Erdogan - în funcţie de susţinătorii acuzaţilor – pentru a ataca opoziţia.

Potrivit celor raportate de către site-ul web al ziarului Hurriyet, au primit închisoare pe viaţă - în afara generalului Ilker Basbug - jurnalistul Tuncay Ozkan şi generalul în rezervă Veli Kucuk. Liderul Partidului Muncitorilor, Dogu Perincek, a primit o sentinţă enormă de 117 ani de închisoare. Douăzeci şi patru de ani i-au fost daţi parlamentarului de opoziţie Mustafa Balbay iar colonelului Arif Dogan 47 de ani.

Procesul implică 275 de militari, judecători, profesori din mediul academic şi jurnalişti. Douăzeci şi unu dintre ei au fost deja achitaţi, dar condamnarea lui Basbug a fost cea mai aşteptată de Erdogan, care din luna iunie se confruntă cu un val tot mai mare de lipsă de popularitate.

În faţa tribunalului s-au strâns aproape 1.000 de manifestanţi care au încercat să intre în sala de judecată unde se ţinea procesul. Poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi a recurs la tunurile de gaz şi de apă pentru a-i dispersa.

Nu lipsesc vocile critice faţă de prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan, care este acuzat de a organiza procese pentru a-şi elimina inamicii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe