Turcia, Rusia bombardează Idlib, Erdogan avertizează Europa că nu poate controla noul val de refugiaţi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Turcia nu poate face faţă unui nou val de migranţi din Siria, a declarat duminică preşedintele Tayyip Erdogan, avertizând că ţările europene vor simţi impactul unui astfel de aflux dacă violenţa din nord-vestul Siriei nu va fi oprită.

Turcia găzduieşte în prezent aproximativ 3,7 milioane de refugiaţi sirieni, cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume şi se teme de un alt val din regiunea Idlib, unde până la 3 milioane de sirieni trăiesc în ultimul teritoriu important deţinut de rebeli, pe care Turcia tocmai îl bombardează, împreună cu Rusia.

Forţele siriene şi ruse şi-au intensificat bombardamentul în Idlib, pe care preşedintele sirian Bashar al-Assad a promis să-l controleze, provocând un val de refugiaţi către Turcia.

La o ceremonie de premiere la Istanbul duminică seara, Erdogan a afirmat că peste 80.000 de oameni se deplasează în prezent din Idlib către Turcia.

„Dacă violenţa împotriva oamenilor din Idlib nu se opreşte, acest număr va creşte şi mai mult. În acest caz, Turcia nu va suporta singură o astfel de povară a migranţilor", a spus Erdogan.

"Impactul negativ al presiunii la care vom fi supuşi va fi simţit de toate naţiunile europene, în special Grecia", a spus el, adăugând că o repetare a crizei migranţilor din 2015 va deveni inevitabilă.

El a mai spus că Turcia face tot posibilul pentru a opri bombardamentele ruse în Idlib, adăugând că o delegaţie turcă va merge luni la Moscova pentru a discuta despre Siria.

Erdogan a ameninţat anterior că „va deschide porţile” pentru migranţi în Europa, dacă Turcia nu va primi mai mult sprijin în găzduirea refugiaţilor.

Turcia caută sprijin internaţional pentru planurile de a reloca un milion de sirieni într-o zonă din nord-estul Siriei, pe care forţele sale şi aliaţii rebeli sirieni le-au confiscat de la miliţia kurdă YPG în incursiunea transfrontalieră din luna octombrie.

Ankara a primit puţini sprijin în ceea ce priveşte propunerea şi şi-a criticat în mod repetat aliaţii pentru că nu i-au susţinut planurile. Ofensiva Turciei a fost întâmpinată şi de condamnarea din partea aliaţilor, inclusiv a Statelor Unite şi a ţărilor europene, Ankara fiind acuzată inclusiv de crime de război comise în timpul operaţiunii Primăvara Păcii.

"Solicităm ţărilor europene să îşi folosească energia pentru a opri masacrul din Idlib, în loc să încerce să critice Turcia pentru paşii legitimi pe care i-a făcut în Siria", a declarat Erdogan duminică, referindu-se la cele trei operaţiuni militare pe care Turcia le-a desfăşurat în Siria.

După un forum global pentru refugiaţi la Geneva, desfăşurat săptămâna trecută, agenţia ONU pentru refugiaţi a declarat că statele au promis peste 3 miliarde USD pentru sprijinirea refugiaţilor şi în jur de 50.000 de locuri de relocare. Dar Erdogan, care a participat la forum, a declarat duminică că această sumă nu este suficientă.

Agenţiile ONU declară că sute de persoane au fost ucise în Idlib în acest an în urma atacurilor asupra zonelor rezidenţiale.

Rusia şi armata siriană, care este loială preşedintelui Bashar al-Assad, neagă acuzaţiile de bombardare fără discriminare a zonelor civile şi susţin că luptă cu militanţi islamişti inspiraţi de Al Qaeda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe