Turcia sfidează ameninţările SUA: nu renunţă la sistemul rusesc S-400

Ministrul turc al apărării Hulusi Akar (st) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Ministrul turc al apărării Hulusi Akar (st) şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Adem Altan/AFP/Getty Images)

SUA a cerut Turciei să renunţe la achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă rusesc S-400, însă Ankara refuză să facă acest lucru, insistând că soldaţii săi urmează să fie instruiţi pentru utilizarea sistemului.

Turcia se pregăteşte pentru eventuale sancţiuni americane după ce a decis să avanseze cu achiziţionarea sistemului rusesc S-400, a susţinut ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-o declaraţie miercuri, potrivit Deutsche Welle.

Casa Albă a ameninţat că va impune sancţiuni împotriva aliatului său din NATO pe baza legii CAATSA (Legea Combaterii Adversarilor Americii prin Sancţiuni), care interzice activităţi de afaceri în domeniul informaţiilor şi al apărării din Rusia.

SUA speră că dacă insistă, Turcia va cumpăra sistemul american de rachete Patriot. Totuşi, guvernul turc refuză să renunţe la acordul încheiat cu ruşii pentru sistemul S-400, a precizat Akar reporterilor.

“Am trimis personal în Rusia pentru a fi instruit în legătură cu sistemul S-400, pregătirea urmând să înceapă în următoarele zile şi va dura câteva luni”, a adăugat ministrul turc.

Drept răspuns la presiunea americanilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia şi Turcia consideră “astfel de ultimatumuri inacceptabile”.

În plus, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat săptămâna trecută că Turcia şi Rusia vor dezvolta în comun sistemul de rachete rusesc de ultimă generaţie S-500, adăugând că acordul pentru sistemul S-400 este un lucru sigur.

SUA a specificat că sistemul S-400 nu este compatibil cu arsenalul actual al echipamentelor militare americane.

De asemenea, Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea că sistemul S-400 va compromite avioanele sale de vânătoare F-35, care sunt produse în baza unui program comun din care face parte şi Turcia.

Luna trecută, SUA a suspendat livrarea către Turcia a unor echipamente de întreţinere destinate avioanelor F-35 şi a ameninţat că va scoate Ankara din program dacă nu renunţă la acordul cu ruşii. Turcia şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra un anumit număr de avioane de vânătoare F-35.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe