Turcia şi SUA cad de acord să creeze un centru operaţional comun dedicat zonei de siguranţă din Siria

Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017
Soldaţi americani şi luptători kurzi în nordul Siriei, 28 aprilie 2017 (Delil Souleiman/AFP/Getty Images)

Ankara şi Washingtonul au convenit, miercuri, să creeze un centru operaţional comun în Turcia pentru a coordona şi gestiona o zonă de siguranţă planificată în nord-estul Siriei, ceea ce ar reduce şansele pentru o acţiune militară turcă iminentă, potrivit Reuters.

Cele două ţări au dat puţine detalii despre acord, care a fost încheiat după trei zile de discuţii între delegaţiile militare şi după câteva luni de impas referitor la extinderea zonei de siguranţă în interiorul Siriei şi cine ar trebui să comande forţele care vor patrula regiunea.

Zona de siguranţă propusă are scopul de a asigura securitatea pe o fâşie de teren cu lungimea de peste 400 km, care se întinde de-a lungul graniţei nord-estice a Siriei cu Turcia, o mare parte din această zonă fiind controlată de miliţia kurdă siriană YPG, care a luptat alături de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh).

Ankara consideră YPG grup terorist, care reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii sale şi a cerut Washingtonului să rupă legăturile cu luptătorii kurzi.

Turcia a trimis de două ori forţe militare în nordul Siriei în ultimii 3 ani pentru a alunga luptătorii YPG şi militanţii ISIS din zona de frontieră. De asemenea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat în urmă cu câteva zile că a treia incursiune militară este iminentă, vizând teritoriul controlat de YPG la est de râul Eufrat.

La o conferinţă de presă, ce a avut loc miercuri în Ankara, alături de omologul său ucrainean Erdogan a afirmat că discuţiile cu SUA au progresat într-o direcţia "cu adevărat pozitivă".

Procesul privind zona de siguranţă va începe prin crearea unui centru operaţional comun, a precizat Erdogan.

"Ceea ce a contat cu adevărat, a fost că acest pas a vizat estul Eufratului şi, acum, acest lucru este realizat împreună cu americanii", a adăugat liderul turc.

SUA şi Turcia, aliaţi în NATO, au susţinut că au convenit asupra unei "implementări rapide a măsurilor iniţiale pentru abordarea temerilor de securitate ale Turciei".

De asemenea, cele două ţări au afirmat că zona de siguranţă ar trebui să fie un "coridor al păcii" şi că vor fi depuse toate eforturile pentru ca sirienii refugiaţi să se poată întoarce în ţara lor.

Niciuna dintre cele două părţi nu a precizat dacă şi-au depăşit principalele două puncte de neînţelegeri care le-au afectat relaţia, una dintre ele fiind faptul că Turcia doreşte să deţină controlul final asupra zonei de siguranţă.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a afirmat anterior că Washingtonul se apropie de punctele de vedere ale Ankarei în privinţa zonei propuse.

De asemenea, el a precizat că planurile Turciei pentru o desfăşurare militară în Siria sunt finalizate. "Dar am susţinut că dorim să acţionăm împreună cu prietenul şi aliatul nostru, Statele Unite", a adăugat el, fiind citat de agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu.

Trei oficiali turci care au discutat cu Reuters în această săptămână şi-au exprimat nerăbdarea faţă de discuţiile cu SUA şi au avertizat că ţara lor este pregătită să acţioneze pe cont propriu.

Un oficial kurd sirian de top a declarat miercuri pentru Reuters că orice atac al turcilor asupra forţelor conduse de kurzi în nord-estul Siriei va declanşa un "mare război".

Anul trecut, preşedintele american Donald Trump a anunţat că forţele SUA se vor retrage din Siria şi chiar au început o retragere iniţială, decizie apreciată de Ankara. Ulterior, cei doi aliaţi NATO au căzut de acord în ceea ce priveşte crearea zonei de siguranţă.

Marţi, un raport al Departamentului Apărării al SUA a avertizat cu privire la revitalizarea Statului Islamic în nord-estul Siriei, precizând că grupurile kurde susţinute de SUA nu sunt echipate să facă faţă celulelor jihadiste fără sprijinul americanilor.