Turcia susţine că excluderea lui Assad din acordul privind pacea nu mai este “realistă”

Vicepremierul turc a declarat că nu mai este “realist” să se insiste pe o soluţie la conflictul sirian care îl exclude pe preşedintele Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Turcia, care susţine alături de Rusia discuţiile privind pacea siriană ce vor începe luni în Astana, a recunoscut anterior că înlăturarea lui Assad de la putere este o problemă importantă.

Dar remarcile vicepremierului Mehmet Simsek, făcute în 20 ianuarie, au fost primele care exprimă voinţa Ankarei de a negocia un acord de pace care nu implică înlăturarea lui Assad.

“În ceea ce priveşte poziţia noastră faţă de Assad, credem că pentru suferinţa şi tragediile poporului sirian vina îi aparţine, cu siguranţă, preşedintelui sirian. Dar trebuie să fim pragmatici, realişti”, a declarat Simsek la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia.

“Situaţia de la sol s-a schimbat dramatic, aşadar Turcia nu mai poate insista pe o înţelegere fără Assad. Acel lucru nu este realist”, a declarat el într-o referire clară la eliberarea celui mai mare oraş sirian, Alep, de către forţele lui Assad în decembrie 2016.

Turcia rămâne principalul susţinător al forţelor de opoziţie sunite care se luptă cu Assad din 2011. Nu este clar dacă remarcile lui Simsek anunţă faptul că acele grupuri rebele doresc, de asemenea, să îşi retragă îndelungata insistenţă că Assad trebuie să se retragă pentru a se încheia un acord de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe