Turcia urmăreşte să îşi extindă relaţia cu Iranul

Turcia şi Iranul au convenit să îşi dezvolte cooperarea militară, după convorbirile care au avut loc în această săptămână în Ankara între şeful Statului Major al armatei iraniene şi liderii turci, a declarat joi un purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Generalul iranian Mohammad Baqeri s-a întâlnit miercuri cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan în cadrul primei vizite efectuate de un şef de Stat Major al armatei iraniene de la Revoluţia Islamică din 1979 din Iran.

Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, a descris vizita ca fiind “fructuoasă şi reuşită”, adăugând că discuţiile s-au concentrat pe contraterorism, lupta împotriva Statului Islamic şi pe eforturi comune ale Iranului, Turciei şi Rusiei de a opri luptele în anumite zone ale Siriei:

“S-a ajuns la un acord privind desfăşurarea unor viitoare vizite de nivel înalt. Vor avea loc, de asemenea, o serie de activităţi pentru a extinde cooperarea militară”, a precizat Kalin.

Călătoria lui Baqeri în Ankara a avut loc cu câteva zile înaintea unei vizite planificate a secretarului american al Apărării, Jim Mattis. Legăturile dintre SUA şi Turcia, ambele fiind aliaţi NATO, s-au deteriorat din cauza suportului Washingtonului pentru luptătorii kurzi YPG, care conduc asaltul asupra Statului Islamic în oraşul sirian Raqqa.

Turcia susţine că YPG nu poate fi deosebit de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care desfăşoară o rebeliune în sud-estul Turciei de peste 30 de ani. SUA consideră că YPG este un aliat vital în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic.

Agenţia iraniană semi-oficială Tasnim l-a citat pe Baqeri afirmând că a convenit cu oficialii turci să organizeze unele cursuri comune de pregătire şi intensificare a schimbului de informaţii în domeniul antitero.

El a mai precizat că preşedintele turc Erdogan va vizita Iranul în viitorul apropiat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe