TVA ar putea fi redusă în etape. Liberalii anunţă consultări

Vasile Blaga
Vasile Blaga (Eugen Horoiu \ Epoch Times România)

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, luni, că TVA ar putea fi redusă în două etape, de la 24 la 21% începând cu 1 ianuarie 2016 şi de la 21 la 19%, de la 1 iulie, relatează Mediafax.

"Codul Fiscal are o sumedenie de prevederi, foarte multe prevederi aplicabile din ianuarie 2016 dacă ne referim la relaţiile dintre plătitorul de taxe şi stat. Imediat, suntem de acord să le aplice. Dar cred că am fost foarte clari, poate că se poate aplica în două etape. De exemplu, scăderea TVA. Nu merge tot 19% de la 1 ianuarie, poate că merge 21% de la 1 ianuarie 2016, 19% din iulie", a declarat Blaga, la insistenţele jurnaliştilor care au i-au cerut să precizeze poziţia PNL faţă de Codul Fiscal.

În contextul în care preşedintele Iohannis a respins Codul Fiscal (ca şi liberalii), întorcându-l în Parlament spre reexaminare, Vasile Blaga a declarat că liberalii vor merge la negociere cu partidele politice parlamentare, Banca Naţională a României şi vor aştepta să vadă analizele făcute de Guvern, înainte de a lua o decizie privind votul pe care îl vor da proiectului de Cod Fiscal.

La rândul său, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a propus consultări parlamentare în data de 17 august pe tema macrostabilităţii economice, echipa desemnată de liberali pentru a demara negocieri fiind alcătuită din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolaescu şi Marian Petrache.

Cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Codului Fiscal va fi dezbătută de cele două Camere ale Parlamentului în cadrul unei sesiuni extraordinare, ce va fi convocată în perioada 24-26 august.

Reamintim că legea privind Codul Fiscal a fost adoptată inclusiv cu voturile PNL. După ce preşedintele a întors legea în Parlament, în rândurile liberalilor a apărut o fractură. Dacă mare parte a liderilor PNL au aprobat respingerea Codului Fiscal pe care tocmai îl susţinuseră, în schimb, Ludovic Orban, liderul deputaţilor PNL a declarat că înţelege temerile preşedintelui, însă liberalii trebuie să susţină măsurile de relaxare fiscală din Codul Fiscal.

”Înţeleg îngrijorările preşedintelui Iohannis. Eu nu cred că trebuie să pedepseşti economia românească, societatea românească, pentru faptul că un guvern nu este de încredere şi nu prezintă garanţii că se încadrează în ţintele fiscal-bugetare stabilite şi că are capacitatea...Nu poţi să pedepseşti cetăţenii pentru faptul că guvernul nu este bun (...) În ceea ce mă priveşte pe mine, eu susţin clar şi am şi declarat public că PNL trebuie să susţină în continuare Codul Fiscal”, a declarat Orban, la B1 TV.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne