UAE rămâne fără un petrolier. Iranul susţine că l-a salvat. SUA crede că a fost forţat către un port iranian

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Povestea unui petrolier “misterios” al Emiratelor Arabe Unite - ce a dispărut în mod misterior după ce transponderul (dispozitivul de transmitere a datelor) a fost dezactivat sâmbătă noaptea şi de care nimeni nu a mai ştiut nimic de când a plutit către apele iraniene din Strâmtoarea Ormuz în cursul weekendului trecut - s-a amplificat după ce Iranul a contrazis rapoarte media americane privind implicarea Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC), potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Agenţia de ştiri semi-oficială ISNA a declarat marţi, la câteva ore după ce câteva rapoarte au sugerat iniţial că armata iraniană ar fi “forţat” petrolierul să intre în apele iraniene, că navele Marinei iraniene ar fi dorit să ajute petrolierul străin care avea probleme. Declaraţia a indicat că petrolierul a fost parţial avariat şi avea mare nevoie de reparaţii.

“(Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe,) Abbas Mousavi a declarat... că un petrolier internaţional a avut probleme din cauza unei defecţiuni tehnice în Golful Persic... După ce a cerut asistenţă, forţele iraniene s-au apropiat de navă şi au folosit un remorcher pentru a o trage în apele iraniene pentru efectua reparaţiile necesare”, a susţinut ISNA, citată de Reuters.

AP a raportat cum a început întreaga poveste în weekend: “Datele de monitorizare arată că un petrolier al Emiratelor Arabe Unite care călătorea prin Strâmtoarea Ormuz a intrat în apele iraniene şi a încetat să îşi mai transmită date despre locaţie în urmă cu două zile, generând temeri, marţi, cu privire la situaţia sa pe fondul tensiunilor amplificate între Iran şi SUA”.

Raportul a mai precizat că Riah, un petrolier cu o lungime de 58 de metri care operează frecvent în regiune, şi-a închis transponderul pentru prima dată în ultimele trei luni la scurt timp după ora locală 11 p.m, sâmbătă, potrivit datelor de monitorizare a navei.

Luni, au fost trase semnale de alarmă după ce oficiali americani au început să ancheteze situaţia petrolierului Riah. Iar Barbarra Starr, corespondentă a CNN la Pentagon, a afirmat pe baza unor declaraţii făcute de surse ale sectorului de informaţii: “Serviciile americane de informaţii consideră că petrolierul MT Riah al Emiratelor Arabe Unite a fost forţat să intre în apele iraniene în weekend de către forţele maritime ale IRGC. Emiratele Arabe Unite menţin tăcerea”.

Incidentul are loc după ce Marina Regală britanică a confiscat recent, în apropierea Gibraltarului, un petrolier iranian suspectat că ar fi încălcat sancţiuni europene prin transportarea de petrol în Siria.

“Acesta este un joc periculos şi are consecinţe... pretextele legale pentru capturarea [navei] nu sunt valide... Eliberarea petrolierului este în interesul tuturor ţărilor”, a precizat purtătorul de cuvânt, Abbas Mousavi.

În plus, Iranul a avertizat cu privire la unele măsuri reciproce dacă petrolierul nu va fi eliberat.

Marea Britanie a declarat săptămâna trecută că trei ambarcaţiuni iraniene au încercat să blocheze un petrolier britanic care trecea prin Strâmtoarea Ormuz, însă au renunţat la acţiunile lor când au fost întâmpinate de o navă de luptă a Marinei Regale britanice. Unele rapoarte au susţinut că au fost cinci ambarcaţiuni ale Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC).

Iranul a negat că navele sale au fost implicate în acel incident.

De asemenea, Londra a propus Teheranului o cale de ieşire din impasul legat de superpetrolierul său, susţinând că va “facilita eliberarea” navei Grace 1 în cazul în care Teheranul oferă garanţii că aceasta nu va călători spre Siria şi nu va încălca astfel sancţiunile impuse de UE împotriva Damascului.