Ucraina acuză hackerii ruşi de atacarea sistemului său financiar şi a reţelei de electricitate

Ucraina a acuzat hackerii ruşi că au luat în vizor sistemul său financiar, reţeaua de electricitate şi alte elemente de infrastructură, lansând mii de atacuri şi un nou tip de virus ce atacă procesele industriale.
(Captură Foto)

Alexandr Tkaciuk, şeful Serviciului Ucrainean de Securitate, a declarat miercuri că atacurile au fost orchestrate de serviciul rus de securitate cu ajutorul unor hackeri. El a adăugat că, aparent, atacurile au fost proiectate de aceiaşi oameni care au creat malware-ul “BlackEnergy”.

Ucraina a învinuit hackerii că au folosit BlackEnergy pentru a bloca o parte din reţeaua de electricitate a Kievului în decembrie 2015 şi pentru atacuri desfăşurate anul trecut asupra Ministerelor Apărării şi Finanţelor şi a Trezoreriei de Stat.

„Hackerii ruşi şi infoboţii au devenit o unealtă importantă a agresiunii împotriva ţării noastre”, a declarat Tkaciuk.

Cele mai recente atacuri au folosit un mecanism numit “Teleboţi” pentru a infecta calculatoarele ce controlează infrastructura, a mai precizat el.

Moscova a negat în repetate rânduri că desfăşoară un “război cibernetic” împotriva Ucrainei.

Firma slovacă de securitate cibernetică ESET a declarat că Teleboţii au evoluat din campaniile de hacking ce folosesc malware-ul BlackEnergy.

În plus, firma de securitate cibernetică CyberX a declarat miercuri că a descoperit o operaţiune de spionaj în Ucraina care a compromis peste 60 de victime, inclusiv Ministerul Energiei şi un institut de cercetare ştiinţifică.