Ucraina acuză Rusia de masarea a 4000 de trupe la graniţa cu Crimeea

Forţele pro-Rusia din Doneţk cărând un lansator de rachete. Ucraina.
Forţele pro-Rusia din Doneţk cărând un lansator de rachete. Ucraina. (youtube.)

Kievul acuză Moscova de masarea de trupe în Crimeea recent anexată, aflată la graniţă cu Ucraina, agitând spiritele cu ocazia întâlnirii dintre preşedintele ucrainean Petro Poroshenko şi omologul său Barack Obama.

Avansarea către nord a 4000 de trupe în peninsula Mării Negre a venit în ciuda faptului că Rusia a declarat considerarea unei alternative de a stabili pacea pentru a sfârşi conflictul în estul ţării marcat de rebeliuni.

“Conform informaţiilor noastre, aproape toate unităţile militare ale Federaţiei Ruse staţionate în nordul Crimeei ocupate...au fost avansate către graniţa administrativă cu Ucraina împreună cu echipament şi muniţie,” a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare Andriy Lysenko.

Poroshenko ţine primele sale discuţii la Casa Albă, cu Barack Obama, căutând să obţină garanţii de la Washington pe măsură ce încearcă să orienteze fostul stat sovietic pe o cale evident vestică.

Întâlnirea survine la numai două zile după ce parlamentul din Kiev a ratificat un pact istoric cu U.E. şi a adoptat o legislaţie controversată oferind autonomie provinciilor estice.

Oferta lui Poroshenko a câştigat suportul Rusiei, deşi rebelii pro Moscova nu au reacţionat pozitiv, spunând că nu se vor opri din lupta lor pentru independenţă.

Legea autonomiei şi legislaţia ce o însoţeşte garantează amnistie luptătorilor care au fost convinşi să semneze un armistiţiu acum 13 zile. Măsura a ameliorat – dar nu a oprit – violenţa din jurul fortăreţelor insurgenţilor din estul Ucrainei.

Situaţia din jurul oraşului Donetsk s-a calmat marţi, după zile în care bombardamentele au ucis 30 de civili şi militari.