Ucraina vrea “doar 1.240” de rachete americane Javelin pentru a lupta împotriva rebelilor

Soldaţi americani lansează o rachetă Javelin FGM-148.
Soldaţi americani lansează o rachetă Javelin FGM-148. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko vrea peste 1.000 de rachete anti-tanc americane pentru a respinge posibilele atacuri din partea separatiştilor pro-ruşi, o mişcare care ar putea schimba politica Washingtonului în ceea ce priveşte trimiterea de arme letale în zona de război din estul Ucrainei, conform ziarului Moscow Times.

Într-un interviu cu Wall Street Journal, Poroşenko a declarat că forţele armate ucrainene doresc “doar 1.240 de rachete Javelin” pentru a se apăra împotriva separatiştilor.

“Acest lucru este perfect corect”, a declarat Poroşenko în interviul care a fost publicat marţi, explicând că 1.240 reprezintă numărul de focoase nucleare pe care Ucraina le-a predat voluntar puterilor străine în baza Memorandumului de la Budapesta din 1994, în schimbul unor garanţii privind suveranitatea teritorială – garanţii care au fost încălcate prin anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în martie 2014 şi prin amestecul Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Guvernul ucrainean sub Poroşenko a cerut în repetate rânduri asistenţă militară letală din partea SUA şi a aliaţilor săi occidentali. Rusia s-a opus acestei măsuri şi a avertizat că întreaga situaţie s-ar putea înrăutăţi dacă cererea ucrainenilor ar fi onorată.

Administraţia preşedintelui american Barack Obama a oferit până acum doar ajutoare neletale precum asistenţă financiară, provizii medicale, maşini blindate şi radare pentru a detecta originea poziţiilor de artilerie ale rebelilor.

Rachetele Javelin sunt unele dintre cele mai avansate arme anti-tanc din arsenalul american. Proiectate ca un sistem “fire-and-forget”, sistemul Javelin ia în vizor tancurile inamice înainte să lanseze racheta la o altitudine mare, ca apoi focosul rachetei să urmărească ţinta şi să lovească direct deasupra acesteia – unde armura este în general mai subţire.

Rachetele Javelin pot fi folosite, de asemenea, pentru a ataca clădiri sau pentru a doborî elicoptere, fiind foarte letale.

Deşi unii membri proeminenţi ai comunităţii pentru politică externă din Washington au susţinut înarmarea forţelor ucrainene cu arme anti-tanc, pentru ca acestea să fie capabile să distrugă armele blindate ale rebelilor, totuşi ei nu au cerut livrarea de rachete Javelin.

SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei trimiţând soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.

Dar, în ciuda negării rolului Rusiei în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, în conflictul din estul Ucrainei s-au înregistrat până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe