Ucraina: Forţe de ordine şi manifestanţi de extremă dreapta se ciocnesc în Kiev şi Cerkasi

Ciocniri violente în Kiev între poliţie şi activişti de extremă dreapta, 9 martie 2019
Ciocniri violente în Kiev între poliţie şi activişti de extremă dreapta, 9 martie 2019 (Screenshot)

Poliţişti s-au ciocnit cu manifestanţi de extremă dreapta în faţa clădirii administraţiei prezidenţiale din Kiev şi în alt oraş din Ucraina, potrivit RFE/RL.

Activişti de extremă dreapta s-au adunat sâmbătă în Kiev pentru a cere arestarea unor persoane asociate cu un presupus scandal de corupţie în cadrul armatei.

O investigaţie media a detaliat săptămâna trecută presupuse scheme de fraudă în cadrul industriei militare ucrainene, inclusiv implicarea unei fabrici controlate de preşedintele Petro Poroşenko.

Manifestanţii au încercat să treacă de cordoanele poliţiei, îmbrâncind poliţişti şi lansând artificii. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i opri pe manifestanţi.

Într-o declaraţie, poliţia a declarat că un poliţist a fost spitalizat din cauza arsurilor chimice ale ochilor.

Forţele de ordine au precizat că 15 poliţişti au fost răniţi în ciocnirile din oraşul Cerkasi, situat la aproximativ 150 km sud-est de Kiev, locul unui discurs de campanie al preşedintelui Poroşenko pentru alegerile prezidenţiale din 31 martie.

Investigaţia a susţinut că Igor Gladkovski, fiul lui Oleg Gladkovski – un aliat al lui Poroşenko şi adjunct al secretarului Consiliului pentru Securitate şi Apărare Naţională – a organizat un grup pentru a introduce ilegal părţi de echipamente militare din Rusia în 2015, la un an după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Raportul a precizat că structuri ale apărării de stat au cumpărat la preţuri foarte mari piese de schimb traficate de la companii private asociate cu Igor Gladkovski şi prietenii săi.

Potrivit raportului, Ukroboronprom, un concern de stat care monitorizează unităţile de producţie ale industriei apărării, a ştiut de originea pieselor importate ilegal, dar a fost de acord să le cumpere.

De asemenea, raportul a precizat că Igor Gladkovski şi doi dintre asociaţii săi au câştigat ilegal cel puţin 9,2 milioane de dolari ca urmare a traficului cu piese din Rusia prin intermediul a trei firme private majore, una dintre ele aparţinându-i lui Poroşenko la acea vreme.

La o zi după difuzarea raportului investigativ pe YouTube în 25 februarie, Poroşenko l-a suspendat pe Oleg Gladkovski din funcţie şi două zile mai târziu a anunţat lansarea unei anchete asupra acuzaţiilor. În 4 martie, Poroşenko l-a concediat pe Gladkovski.

Alegerile din Ucraina vor avea loc pe fondul unor provocări economice persistente şi al războiului în defăşurare din estul ţării împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia.