Ucraina îl dă în judecată pe ministrul rus al apărării

Sergei Şoigu
Sergei Şoigu (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)

Arsen Avakov, ministrul ucrainean de interne, a informat marţi despre începerea urmăririi judiciare împotriva ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi a milionarului Konstantin Malofeev, fiind acuzaţi de formarea de ''grupuri înarmate ilegale'' care să acţioneze în Ucraina, informează AFP.

Într-un comunicat se arată că aceste grupuri "comandate de cetăţeni ruşi, comit sistematic atacuri armate împotriva organelor puterii de stat, a unităţilor forţelor armate şi ale Gărzii Naţionale, a întreprinderilor şi organizaţiilor, ceea ce a provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti, distrugeri şi alte consecinţe grave'.

Ministrul rus al apărării este acuzat mai ales pentru că a organizat "participarea unor persoane neidentificate la grupuri înarmate ilegale în teritoriul ucrainean", iar omul de afaceri este suspectat de finanţarea acestora.

Ucraina suspectează că diverse unităţi ale forţelor armate ruse, şi mai ales serviciul de informaţii al acestora (GRU), împrumută oameni şi arme rebelilor, în timp ce Malofeev a finanţat formaţiunea condusă de 'ministrul apărării' autoproclamatei 'Republici Populare a Doneţkului', Igor Strelkov.

Acţiunea ministrului ucrainean de interne este intentată după o lună de la lansarea urmăririlor împotriva sa de către comitetul de anchetă rus, care l-a acuzat că "a organizat şi condus începând din 12 aprilie 2014 o operaţiune armată vizând uciderea intenţionată de civili" în estul ţării.

Federaţia Rusă a pornit aceeaşi procedură împotriva guvernatorului regiunii ucrainene Dnepropetrovsk, Igor Kolomoiski, şi a unor înalţi responsabili din Ministerul Apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe