Ucraina întrerupe energia electrică în zonele rebele. Rusia intervine

Ucraina a blocat alimentarea cu energie electrică într-o regiune din estul ţării ce este controlată de separatişti pro-ruşi, precizând că anumite facturi trebuie plătite.
(Captură Foto)

Oficiali ruşi au anunţat marţi că furnizează electricitate în zonele ocupate de rebelii din Lugansk, la o zi după ce Ucraina a declarat că nu va mai oferi curent electric ca răspuns la o serie de facturi neplătite.

“Suspendarea curentului electric în regiunea Lugansk este un alt pas făcut de Ucraina pentru a face presiuni aupra acelor teritorii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a precizat că decizia a fost luată pentru ca aproximativ 3 milioane de persoane să nu stea în întuneric, deşi nu a specificat cum sau când va fi furnizată electricitatea.

Liderul rebel regional, Vladislav Deinego, a declarat agenţiei de ştiri Interfax că Rusia a început să furnizeze curentul electric imediat prin intermediul liniilor de înaltă tensiune deja existente.

După anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, estul Ucrainei a fost zguduit de lupte continue, chiar dacă intensitatea acestora a scăzut după semnarea mai multor acorduri de încetare a focului. În ciuda violenţelor care s-au soldat cu aproximativ 10.000 de morţi, fabricile şi minele de cărbune locale, situate de ambele părţi ale frontului, au continuat să coopereze.

Ucraina a declarat că a suspendat aprovizioonarea cu electricitate deoarece separatiştii susţinuţi de Rusia din regiunile estice Lugansk şi Doneţk nu au plătit facturi în valoare de 11 miliarde de grivne (395 milioane de euro).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe