Ucraina primeşte sisteme de rachete americane Javelin, susţine Poroşenko

Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani
Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani (Wikimedia.org)

Ucraina a primit primele rachete Javelin şi unităţi de lansare americane, a declarat luni preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

În luna martie, Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea sistemului Javelin Ucrainei la un cost estimativ de 47 milioane de dolari.

“Pot confirma faptul că mult aşteptata armă a sosit în armata ucraineană”, a afirmat Poroşenko pe Facebook.

Kievul şi Washingtonul consideră că sistemul Javelin va ajuta Ucraina să îşi construiască capacitatea de apărare pe termen lung.

SUA a fost unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi în conflictul izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014, care a provocat până acum moartea a peste 10.000 de persoane.

Însă decizia de a furniza ajutoare letale a fost sensibilă şi Moscova a declarat în repetate rânduri că aprovizionarea Ucrainei cu arme va destabiliza şi mai mult situaţia ca urmare a încurajării Kievului să folosească forţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe