Ucraina raportează 41 de încălcări ale acordului de încetare a focului după "armistiţiu"

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski
Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski (Serghei Supinski/AFP/Getty Images)

Oficialii din Ucraina au raportat, vineri, 41 de atacuri ale separatiştilor sprijiniţi de Rusia împotriva poziţiilor armatei ucrainene în regiunea Donbas, care au avut loc joi la miezul nopţii, în pofida unui acord de încetare a focului.

Unul dintre atacuri a rănit fatal un soldat ucrainean."Forţele armate ale Federaţiei Ruse şi mercenarii săi au încălcat încetarea focului de 41 de ori pe 3 octombrie. În timpul unui atac inamic în zona operaţiunii forţelor comune (JFO), un soldat a fost rănit fatal", se arată într-o declaraţie de vineri dimineaţă din JFO.

„De la miezul nopţii, forţele conduse de Rusia au deschis focul asupra poziţiilor ucrainene de trei ori în apropiere de Pavlopil, Zaiţeve şi Krimske, folosind mortiere de 82 mm, tunuri instalate pe vehicule de luptă pentru infanterie şi puşti”, a declarat JFO, menţionând că armele mai grele sunt „interzise în baza acordurilor de la Minsk”. Acordul a fost acceptat de Moscova ca foaie de parcurs pentru procesul de pace din regiune.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a convenit săptămâna aceasta să organizeze alegeri în estul Donbasului şi să acorde un statut juridic "special" regiunii controlate de separatişti dacă Rusia îndepărtează toate forţele militare din zonă. Evoluţia a fost aplaudată de Moscova şi primită cu proteste din partea nucleului dur de naţionalişti de la Kiev.

Propunere a fost făcută cu un risc politic considerabil pentru Zelenski, care se confruntă cu critici interne pentru că a cedat prea mult Rusiei.

Unul dintre candidaţii pe care Zelenski a învins-o la preşedinţie, Iulia Timoşenko, a declarat joi că soluţia lui Zelenski privind alegerile în Donbas şi Lugansk şi autonomia pentru estul Donbas este „inacceptabilă” şi reprezintă „o ameninţare directă pentru securitatea naţională, integritatea teritorială şi suveranitatea ţării noastre.“

Celălalt adversar învins al lui Zelenski, fostul preşedinte Petro Poroşenko, a prezentat propunerea drept „formula lui Putin”, o referire la preşedintele rus Vladimir Putin. Poroşenko a declarat că Zelenski riscă să legitimeze anexarea Crimeei la Rusia şi ocuparea regiunii Donbas, ceea ce va deveni „o ancoră care blochează aspiraţiile Ucrainei” de a adera la Uniunea Europeană.

Un protest substanţial a avut loc marţi la Kiev împotriva planului lui Zelenski, sute de manifestanţi scandând „Nu capitulării!”. Cei nemulţumiţi de direcţia luată de Zelenski susţin că aceasta răsplăteşte Rusia şi separatiştii pentru ani de încălcare a acordurilor de la Minsk, începe un proces politic care probabil se va încheia cu absorbţia, de către Rusia, a regiunii Donbas. În plus Zelenski este criticat că nu cere nicio concesie fermă din partea ruşilor.

Zelenski a insistat că retragerea forţelor ruse din Donbas ar merita să le ofere separatiştilor alegerile pe care şi le doresc. „Nu poate fi vorba de alegeri la mitralieră. Dacă cineva este acolo, nu vor fi alegeri ”, a spus el.

Separatiştii au subliniat înainte de a lansa atacurile nocturne că nu vor accepta vreun acord pentru o autonomie limitată.

„Noi vom fi cei care decidem limba în care vorbim, ce fel de economie avem, cum va fi format sistemul nostru judiciar, cum va apăra miliţia poporului nostru cetăţenii noştri şi cum vom fi integraţi în Rusia”, au spus liderii militanţi din Donbas.

Kremlinul a indicat, vineri, că este de părere că propunerea lui Zelenski este „un lucru pozitiv” şi a spus că Moscova este încă interesată de un „schimb total de prizonieri” cu Ucraina, ceea ce ar reprezenta un pas către pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe