UDMR critică strategia MAI: "Este ofensatoare şi stigmatizantă la adresa comunităţii maghiare"

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Nemulţumiţi că MAI consideră periculoase manifestările sale publice pentru autonomie, deputaţii UDMR au adoptat o rezoluţie în care au catalogat strategia ministerului condus de Gabriel Oprea ca fiind "ofensatoare şi stigmatizantă la adresa comunităţii maghiare, cea mai mare minoritate naţională de pe teritoriul României".

"Strategia MAI, lansată de curând în dezbatere publică, este ofensatoare şi stigmatizantă la adresa comunităţii maghiare din România, enumerând manifestările sale publice cu caracter paşnic şi democratic pentru autonomie drept manifestări periculoase, de aceeaşi factură cu cele rasiste, xenofobe, extremiste şi intolerante. România nu poate considera ca sursă de pericol cea mai mare minoritate naţională de pe teritoriul ei", se arată în documentul citat de Mediafax.

Grupul UDMR din Camera Deputaţilor respinge cu maximă fermitate această "clasificare incriminatoare, prin care aspiraţiile legitime şi democratice ale comunităţii maghiare sunt considerate surse de pericol la adresa siguranţei publice".

"O astfel de restricţionare a drepturilor şi libertăţilor noastre nu poate fi inclusă ca măsură în strategia unei ţări care este de opt ani membră a Uniunii Europene", a mai transmis UDMR, ai cărei reprezentanţi presupun că la baza acestei clasificări se află lipsa de informare a Ministerului de Interne "privind formele de autonomie existente în Europa".

"După Revoluţia din 1989, comunitatea maghiară din România şi-a exprimat dorinţa de a obţine autonomie culturală şi teritorială pe cale paşnică, prin iniţierea de dialog şi dezbatere publică cu societatea majoritară, utilizând instrumentele democraţiei participative. În scopul realizării acestor obiective, niciun maghiar nu a fost şi nu va reprezenta nici pe viitor vreun pericol pentru siguranţa publică din România", se mai arată în rezoluţia UDMR.

Totodată, formaţiunea condusă de Kelemen Hunor este de părere că autorităţile responsabile pentru siguranţa publică din România "nu pot considera o dezbatere publică paşnică sau manifestarea democratică a dezideratelor unei comunităţi, fie ea minoritară sau majoritară, drept un pericol sau act care trebuie combătut".

Manifestările xenofobe, care au ca scop "obţinerea autonomiei unor regiuni pe criterii etnice", reprezintă o ameninţare permanentă "asupra climatului de siguranţă şi bunăstării cetăţenilor", reiese din Strategia Naţională de Ordine Publică 2015 - 2020, supusă dezbaterii publice pe site-ul MAI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne