UE a hotărât: Moldova are dreptul să ceară calitatea de membră a UE

(photos.com)

Prim-ministrul Iurie Leancă se arată convins că parcursul european al Moldovei va fi unul ireversibil, atunci când Republica Moldova va deveni candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, relatează Moldpres cu referire la Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Şeful Guvernului face afirmaţia în contextul Rezoluţiei de joi a Parlamentului European în care se menţionează că Republica Moldova are dreptul să ceară calitatea de membră a UE.

Drept urmare, Premierul a avut ieri o discuţie la telefon cu Elmar Brok, Preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European şi cu eurodeputata Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova. Iurie Leancă le-a mulţumit pentru sprijinul în adoptarea rezoluţiei de astăzi.

„Este încă un pas spre perspectiva europeană a ţării noastre, ceea ce înseamnă că Republica Moldova merge ferm pe calea de a deveni candidată la aderare. Ţara noastră este pregătită să ceară acest drept”, spune Iurie Leancă.

De asemenea şi Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a salutat decizia de joi a Parlamentului European, care a recunoscut dreptul Republicii Moldova de a solicita calitatea de membru al Uniunii Europene.

“Prin urmare, angajamentul PLDM ca Moldova să obţină statutul de ţară candidat la aderare în UE devine realitate”, se menţionează într-un comunicat de presă al formaţiunii.

Liberal democraţii au salutat şi decizia forului european privind intrarea în vigoare provizorie a Acordului de asociere şi de comerţ cu Republica Moldova, imediat ce acestea vor fi semnate.

În aceeaşi rezoluţie, Parlamentul European salută anularea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova şi subliniază importanţa semnării, cit mai curînd posibil, a Acordului de Asociere. Totodată, Parlamentul European face apel ca imediat după semnarea acestuia să se treacă la ratificarea completă a Acordului, până la finalizarea mandatului actualei Comisii Europene.

În acelaşi timp, Parlamentul European a reconfirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a calificat drept o acţiune iresponsabilă adresarea regiunii transnistrene către Federaţia Rusa privind recunoaşterea acesteia în calitate de stat independent. În context, Parlamentul European a făcut apel la reluarea negocierilor în formatul „5 2”.

Şi MAEIE salută decizia Parlamentul European de a susţine perspectiva europeană a Republicii Moldova, având în vedere prevederile articolului 49 al Tratatului UE, potrivit căruia orice ţară europeană poate deveni membru al Uniunii Europene.

Decizia a fost menţionată în textul Rezoluţiei Parlamentului European dedicată ţărilor Parteneriatului Estic, în special Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, care a fost adoptată astăzi, în cadrul ultimei sesiuni a actualei legislaturi.

De asemenea, Parlamentul European a salutat anularea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova şi a subliniat importanţa semnării, cit mai curînd posibil, a Acordului de Asociere RM-UE, exprimându-şi, în acelaşi timp, acceptul pentru punerea în aplicare provizorie a Acordului ulterior semnării.

Totodată, Parlamentul European face apel ca imediat după semnarea Acordului de Asociere să se treacă la ratificarea completă a acestuia, până la finalizarea mandatului actualei Comisii Europene. În acelaşi timp, Parlamentul European a pledat pentru un dialog deschis şi sincer cu Federaţia Rusă în vederea dezvoltării unei sinergii care ar fi în beneficiul ţărilor Parteneriatului Estic.

Parlamentul European a reconfirmat sprijinul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a calificat drept o acţiune iresponsabilă adresarea regiunii transnistrene către Federaţia Rusă privind recunoaşterea acesteia în calitate de stat independent. În context, Parlamentul European a făcut apel la reluarea negocierilor în formatul 5 2.

Amintim că joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care aprobă ca Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană să fie implementat imediat după semnare. În rezoluţie mai scrie că în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Republica Moldova poate solicita să devină membră a Uniunii Europene dacă va respecta “principiile democraţiei, ale libertăţilor fundamentale, ale drepturilor omului şi ale minorităţilor şi va continua să fie un stat de drept”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe