UE ajunge la un acord istoric legat de pachetul de susţinere a economiilor

Summit record al CE
Summit record al CE (Setphanie Lecocq via Getty Images)

Liderii Uniunii Europene au încheiat un acord „istoric” cu privire la un plan masiv de stimulare a economiilor lovite de pandemia virusului Wuhan - în prima parte a zilei de marţi, după un summit dur plin de negocieri la sânge, care a durat aproape cinci zile.

Acordul deschide posibilitatea ca executivul UE, Comisia Europeană, să strângă miliarde de euro pe pieţele de capital în numele celor 27 de state, un act de solidaritate fără precedent în aproape şapte decenii de integrare europeană.

Preşedintele summit-ului, Charles Michel, a numit acordul la care s-a ajuns la ora 5.15 a.m. „un moment esenţial” pentru Europa.

Mulţi au avertizat că un summit eşuat pe fondul sprijinul economic necesar după lovitura dată de pandemia virusului Wuhan ar fi pus viabilitatea blocului în joc, după ani de criză economică şi recenta plecare a Marii Britanii.

Ştirile despre acordul de la Bruxelles au ridicat moneda euro la un nivel maxim de patru luni de 1,1470 USD.

"Acest acord transmite un semnal concret că Europa este o forţă de acţiune", a spus Michel într-o conferinţă de presă.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a sprijinit acordul împreună cu cancelarul german Angela Merkel, l-a apreciat drept „cu adevărat istoric”.

Liderii speră că fondul de recuperare de 750 de miliarde de euro şi bugetul aferent de 1,1 trilioane de euro pe 2017-2021 vor ajuta la redresarea din ceai mai profundă recesiune a continentului de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Negocierile dure au expus, de asemenea, rupturi în cadrul întregului bloc, care ar putea împiedica luarea deciziilor viitoare asupra fondurilor, deoarece ţările mai bogate din nord sunt ezitante să ajute sudul mai sărac şi mai corupt.

Olanda a condus un grup de state care sunt adeptele „frugalităţii” - împreună cu Austria, Suedia, Danemarca şi Finlanda - grup care a insistat că ajutorul acordat Italiei, Spaniei şi altor ţări mediteraneene ar trebui să fie în principal în împrumuturi, nu în subvenţii nerambursabile.

„Au fost câteva confruntări, dar asta face parte din joc”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, care descrie o relaţie „caldă” cu omologul său italian Giuseppe Conte.

Însă cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a spus că puterea de negociere a grupului auster se va manifesta şi pe viitor, sugerând că motorul tradiţional franco-german al Europei se va confrunta cu provocări ale unor state mai mici care se unesc.

Fricţiunile au atins apogeul duminică seară, în timp ce Macron şi-a pierdut cumpătatul cu „frugalii”, conform unor surse diplomatice, iar premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a catalogat drept „state zgârcite, egoiste”.

Certurile aproape că au subminat summitul, care a devenit aproape un record în ce priveşte timpul de negociere, fiind întrecut doar de summitul din anul 2000 de la Nisa.

Conform compromisului negociat, Comisia va împrumuta 750 de miliarde de euro folosind ratingul său de tip AAA, oferind 390 de miliarde în subvenţii - mai puţin decât cele 500 de miliarde iniţial considerate - şi 360 de miliarde în credite subvenţionate.

Având în vedere dificultăţile, discuţia despre momentul „Hamilton” al Europei - cum a numit luni ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, momentul, făcând referire la decizia lui Alexander Hamilton de a federaliza datoria statelor americane din 1790 - este exagerată.

Acordul la nivel înalt nu a plasat UE pe calea către o uniune fiscală în stil american, deşi unii consideră acordul un prim pas.

Insistenţele lui Rutte au impus un mecanism de „frână de urgenţă” care poate opri temporar transferurile de bani din fondul de recuperare, dacă un stat UE considerat că nu îndeplineşte condiţiile de reformă ataşate subvenţiilor.

Statele austere au asigurat, de asemenea, reduceri mai mari din următorul buget al UE pe mai mulţi ani, un mecanism de rambursare folosit pentru prima dată de Marea Britanie în anii 1980 şi pe care Franţa spera sa îl elimine treptat după Brexit.

Planul de recuperare se confrunta acum cu o trecere potenţial dificilă prin Parlamentul European şi trebuie ratificat de către toate statele membre, ceea ce va însemna o întârziere a sosirii fondurilor în economiile care au nevoie disperată de ajutor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie