UE ameninţă firmele europene care se conformează sancţiunilor impuse de SUA împotriva Iranului

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini. (Geoffroy van der Hassel/AFP/Getty Images)

Firmele europene care au suspendat legăturile cu Iranul din cauza noilor sancţiuni impuse de SUA împotriva Teheranului, şi care au intrat în vigoare marţi, ar putea ajunge ţinta unor sancţiuni UE, a avertizat un oficial al blocului.

“În cazul în care companiile UE respectă sancţiunile americane, vor fi sancţionate de UE”, a declarat Nathalie Tocci, consilier al Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, într-un interviu acordat luni postului BBC Radio 4, potrivit NBC News.

UE încearcă să trimită semnale diplomatice iranienilor că europenii sunt fermi în ceea ce priveşte salvarea acordului nuclear iranian – din care preşedintele american Donald Trump s-a retras în luna mai a acestui an. Totodată, recent, fostul secretar de stat american John Kerry s-a întâlnit cu lideri UE şi a vizitat ONU pentru a încerca să ţină acordul viabil.

În noaptea de luni spre marţi, SUA a început să impună sancţiuni vizând industria auto şi sectorul de aviaţie civilă ale Iranului, precum şi comerţul cu aur şi alte metale. Aceste măsuri punitive fuseseră relaxate de predecesorul lui Trump, Barack Obama, ca parte a acordului nuclear semnat.

Trump a cerut o schimbarea esenţială a politicilor regionale ale Iranului, precum şi încetarea sprijinului militar acordat guvernului sirian şi grupurilor militante regionale, precum grupul libanez Hezbollah. Acordul nuclear din 2015 nu a inclus obiectivele respective, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Trump a declarat în repetate rânduri că acordul nuclear cu Iranul a fost cel mai prost acord încheiat vreodată.

Marţi dimineaţă, preşedintele Trump a susţinut pe Twitter: “Sancţiunile împotriva Iranului au intrat în vigoare în mod oficial”, adăugând că “Toţi cei care fac afaceri cu Iranul NU vor face afaceri cu Statele Unite. Cer o PACE MONDIALA, nu mai puţin!”

Producătorul german de automobile Daimler a anunţat marţi că şi-a suspendat activităţile din Iran.

“Vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluţiile politice, în special în legătură cu viitorul acordului nuclear”, a precizat compania germană într-o declaraţie.

În luna iunie, compania mamă a Peugeot, PSA, a luat măsuri de suspendare a înfiinţării unei companii mixte în Iran, în timp ce rivalul Renault a acceptat la rândul său să respecte sancţiunile americane.

Gigantul francez în sectorul petrolier Total a afirmat că va renunţa la un proiect de gaz în valoare de miliarde de dolari dacă nu poate obţine o scutire de la aplicarea sancţiunilor, cerere despre care guvernul francez a precizat că a fost respinsă, potrivit NBC News.

În luna mai, ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, a avertizat companiile să nu mai facă afaceri cu Iranul, altfel riscă să suporte unele consecinţe.

Primul val de sancţiuni, intrat în vigoare marţi, vizează eforturile Iranului de a achiziţiona bancnote de dolari americani, comerţul iranian cu aur şi alte metale, tranzacţiile legate de rialul iranian şi achiziţiile iraniene de avioane comerciale pentru pasageri, precum şi sectorul auto.

Cel de-al doilea val de sancţiuni – care are în vedere exporturile petroliere ale Iranului, sectorul energetic şi diverse instituţii financiare - va intra în vigoare la începutul lunii noiembrie, potrivit declaraţiei Casei Albe.

Pe lângă reimpunerea sancţiunilor, SUA va urmări să creeze o coaliţie globală pentru a contracara activitatea agresivă a Iranului, potrivit unui oficial al administraţiei Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe