UE aprobă acordul ruso-ungar privind furnizarea de combustibil nuclear din Rusia


Centrala nucleară din oraşul ungar Paks.
Centrala nucleară din oraşul ungar Paks. (Captură Foto)

Uniunea Europeană a fost de acord ca Ungaria să primească combustibil nuclear din Rusia pentru a-şi extinde singura centrală nucleară, o decizie importantă care va permite continuarea proiectului, a declarat luni un oficial guvernamental ungar, susţine Wall Street Journal.

Prin această decizie, Comisia Europeană a anulat orice speculaţii şi temeri că va opri proiectul de construcţie în valoare de 12 miliarde de euro, a declarat Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, în cadrul unei conferinţe de presă.

Anul trecut, Ungaria a semnat un contract cu Rusia pentru a construi două unităţi de 1.200 de megawaţi la centrala sa nucleară de la Paks.

Uniunea Europeană a informat guvernul ungar, printr-o scrisoare trimisă luni, că Agenţia de Aprovizionare a Euratom (ESA) a căzut de acord ca Rusia să poată furniza combustibilul nuclear, a mai declarat oficialul ungar.

Datorită unor temeri legate de securitatea livrărilor, Euratom a ridicat unele obiecţii în luna martie faţă de planurile Ungariei de a importa combustibil doar din Rusia.

Discuţiile cu blocul european în privinţa extinderii centralei nucleare ungare nu s-au terminat, deoarece guvernul şi Comisia Europeană negociază în continuare în privinţa unor probleme din domeniul concurenţei şi achiziţiilor.

Este necesar ca toţi contractorii care urmează să efectueze lucrările de modernizare să fie selectaţi conform regulilor europene în domeniul achiziţiilor publice, a declarat Lazar, adăugând că “toate acestea sunt în concordanţă cu intenţiile şi interesele Ungariei”, arată Mediafax.

“Este un succes major pentru Ungaria care, în condiţiile conflictului dintre Rusia şi Ucraina, ar putea convinge UE că scopul acestui proiect este doar securitatea energetică şi reducerea dependenţei Ungariei de gazul natural, şi că nu este vorba de o amplificare a dependenţei Ungariei de Rusia”, a declarat Lazar.

Gazul natural, care provine în cea mai mare parte din Rusia, este o sursă majoră de energie pentru Ungaria. În acelaşi timp, singura centrală nucleară ungară, Paksi Atomeromu, a acoperit 54% din necesarul de energie a ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe