UE aprobă controversata Directivă Copyright. Votul final: ianuarie 2019

(Getty Images)

Parlamentul European a votat miercuri în favoarea adoptării aşa-numitei Directive Copyright, un controversat proiect de lege ce urmăreşte să actualizeze legile privind dreptul de autor în mediul online.

Directiva a fost iniţial respinsă de europarlamentari în luna iulie, după valul de critici faţă de două prevederi cheie: Articolele 11 şi 13, numite “taxa pe link” şi “filtrul pentru upload”. Totuşi, ieri, Parlamentul European a aprobat o versiune actualizată a directivei, cu versiuni modificate ale celor două articole controversate. Votul final a fost de 438 în favoarea directivei şi 226 împotrivă, potrivit publicaţiei The Verge.

Directiva se va mai connfrunta cu un vot final în ianuarie 2019, deşi unii experţi susţin că este improbabil să fie respinsă. După aceea, va trebui să fie implementată de statele UE individual, al cărei text ar putea să varieze semnificativ în ceea ce priveşte interpretarea directivei.

Cele mai importante părţi ale directivei sunt Articolele 11 şi 13. Articolul 11 urmăreşte să ofere editorilor şi ziarelor o cale pentru a câştiga bani când companii precum Google creează linkuri către articolele lor, permiţându-le să ceară licenţe plătite. Articolul 13 cere ca anumite platforme, precum youtube şi Facebook, să blocheze utilizatorii să distribuie fără licenţă materiale aflate sub incidenţa dreptului de autor.

Criticii Directivei Copyright susţin că aceste prevederi sunt dezastruoase. În cazul Articolului 11 ei notează că încercările de a taxa platforme precum Google News pentru distribuirea articolelor au eşuat în repetate rânduri şi că sistemul va permite comiterea de abuzuri.

Articolul 13 e chiar mai nociv, susţin criticii. Proiectul de lege cere ca platformele să lucreze proactiv cu deţinătorii de drepturi de proprietate pentru a opri utilizatorii să încarce conţinutul protejat de legile privind copyright-ul. Singura cale pentru a face acest lucru ar fi scanarea tuturor datelor ce sunt încărcate pe site-uri precum Youtube şi Facebook. Acest lucru va constitui o povară incredibilă pentru micile platforme şi măsura ar putea fi folosită ca un mecanism pentru cenzură răspândită. Din acest motiv persoane precum fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales şi inventatorul World Wide Web (www), Tim Berners-Lee au criticat puternic directiva.

Totuşi, cei care susţin aceste prevederi afirmă că argumentele de mai sus sunt rezultatul răspândirii de temeri de către marile companii hi-tech, dornice să păstreze controlul asupra celor mai mari platforme de pe Internet. Susţinătorii directivei indică legile existente şi amendamentele aduse la directivă, ca dovadă că aceasta nu va fi abuzată în acest mod.

În ciuda neînţelegerilor, este clar faptul că, în cazul în care Directiva Copyright va primi aprobarea finală în ianuarie 2019 din partea Parlamentului European, aceasta va avea un impact imens şi perturbator asupra Internetului, atât în cadrul Uniunii Europene cât şi în lume. Depinde de naţiunile independente cum vor interpreta textul Directivei, dar o schimbare în balanţa puterii este clară: cele mai mari companii hi-tech din sfera Internetului îşi vor pierde priza puternică pe care o au acum asupra acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe