UE către Israel: Etichetaţi produsele făcute de coloniştii israelieni



Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini.
Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini. (Captură Foto)

Un grup format din 16 state ale Uniunii Europene a declarat că produsele făcute de coloniştii israelieni ar trebui să fie etichetate special, astfel încât consumatorii europeni să le poată boicota dacă doresc să o facă.

Grupul, care include Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie, a făcut apel într-o scrisoare, văzută de EUobserver, trimisă în 13 aprilie către şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini.

Statele au declarat că “instrucţiunile la nivel de Uniune în ceea ce priveşte etichetarea produselor din colonii ... reprezintă un pas important către implementarea deplină a îndelungatei politici UE de susţinere a soluţiei cu două state.”

Cele 16 state au notat că “expansiunea aşezărilor israeliene ilegale ... ameninţă perspectiva unui acord de pace corect şi final.”

Conform acelor state, consumatorii UE au dreptul de “a nu fi induşi în eroare de informaţii false şi de a cunoaşte originea produselor pe care le cumpără.”

Iniţiativa a fost coordonată de Belgia, al cărui ministru de externe a semnat la rândul său scrisoarea.

Ceilalţi semnatari ai scrisorii sunt Austria, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Suedia şi Slovenia.

Conform unei surse UE, codul de bare, care este creat de Comisia Europeană pe baza legislaţiei comerciale şi a consumatorilor existenţi, încă nu este pregătit.

Serviciul UE pentru afaceri externe a susţinut într-o declaraţie publicată vineri că “această chestiune a etichetării nu este nouă” şi a fost elaborată în urma unei decizii luate în 2012 pentru “implementarea deplină şi efectivă a legislaţiei UE ce se aplică produselor coloniştilor [israelieni]. Nu este vorba de sancţiuni împotriva Israelului.”

La rândul său, Israelul susţine că aşezările sunt legale şi că extinderea lor nu trebuie interpretată ca o lipsă a dorinţei de pace.

Israelul mai susţine că intervenţiile UE au la bază un anti-semitism adânc european, care îi face pe palestinieni mai puţin doritori să negocieze.

În prezent, UE aşteaptă ca Statele Unite, susţinătorul securităţii Israelului, să decidă dacă vor relansa procesul de pace din Orientul Mijlociu înainte de sfârşitul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama.

Dar surse din Washington susţin că relaţiile personale dintre Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu sunt destul de tensionate, iar perspectivele unei iniţiative americane sunt reduse.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.