UE cere Turciei să îşi respecte angajamentele în privinţa migranţilor. Premierul grec discută cu Merkel

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis (Captură Foto)

Turcia nu a anunţat oficial o modificare a politicii sale privind refugiaţii din ţara sa, a menţionat Comisia Europeană vineri, adăugând că se aşteaptă ca Ankara să respecte angajamentele pe care le-a luat cu privire la controlul fluxurilor de migranţi spre Uniunea Europeană.

Turcia s-a angajat să pună capăt fluxurilor de migraţie ilegală din Turcia spre UE şi să asigure condiţii îmbunătăţite de primire refugiaţilor sirieni din Turcia, în schimbul sprijinului financiar din partea blocului.

"Aş dori să subliniez faptul că nu a existat niciun anunţ oficial din partea turcilor cu privire la schimbări în politică în ceea ce priveşte solicitanţii de azil, refugiaţii sau migranţii", a declarat un purtător de cuvânt al UE în cadrul unei declaraţii de presă.

„Deci, din punctul nostru de vedere, acordul UE-Turcia ... rămâne în continuare şi aşteptăm ca Turcia să respecte angajamentele care decurg din acest acord. Autorităţile turce au confirmat oficial că nu există nicio schimbare în politica oficială ... ne aşteptăm să rămână în acest fel".

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avut o conversaţie telefonică cu Angela Merkel despre situaţia din Turcia şi despre valul de migranţi care, potrivit rapoartelor, s-ar îndrepta către graniţele greceşti, a declarat secretariatul premierului.