UE face primul pas în direcţia disciplinării Italiei. Roma sfidează

Comisia Europeana - sediu Bruxelles
Comisia Europeana - sediu Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Comisia Europeană a făcut miercuri primul pas în direcţia disciplinării Italiei din cauza proiectului său de buget pe anul 2019, însă Roma a afirmat că nu intenţionează să îşi schimbe planurile, fiind posibilă o confruntare ce ar putea dura luni de zile şi ar putea duce în cele din urmă la amenzi, potrivit Reuters.

Comisia a susţinut că bugetul extins, care va ridica deficitul Italiei la 2,4% din PIB faţă de 1,8% în acest an, este “un caz destul de grav de neconformare” cu recomandările UE.

Prin urmare, Comisia a lansat o “procedură de deficit excesiv” deoarece datoria publică imensă a Italiei nu va fi redusă aşa cum prevăd normele UE.

Datoria Italiei, aflată la peste 130% din PIB, este cea de-a doua cea mai mare datorie din zona euro, după Grecia.

“Impactul acestui buget asupra creşterii economice probabil va fi unul negativ din punctul nostru de vedere. Bugetul nu conţine măsuri semnificative de a impulsiona o potenţială creştere şi este posibil să aibă chiar un efect opus”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. “Cu ce a pus guvernul italian pe masă riscăm ca ţara să se îndrepte ca un somnambul spre instabilitate”.

Comisia, care examinează dacă proiectele de buget respectă limitele UE privind deficitele şi datoriile înainte de a fi votate de parlamente, respinge argumentul Romei că prin extinderea bugetului poate impulsiona creşterea economică şi a veniturilor şi că poate reduce datoria.

De asemenea, poziţia Comisiei este susţinută de diverse guverne din zona euro, care sunt îngrijorate că planurile Romei de contractare de credite şi cheltuieli ar putea declanşa o altă criză a datoriilor care îi va afecta pe toţi.

Procedura de deficit excesiv ar putea rezulta în amenzi împotriva Italiei, deşi până acum acestea nu au fost niciodată impuse împotriva vreunei ţări din zona euro.

În Roma, guvernul format din partidul de dreapta Liga şi partidul anti-establishment Mişcarea Cinci Stele a rămas sfidător.

“Suntem convinşi în privinţa cifrelor din bugetul nostru. Vom discuta despre acest lucru peste un an”, a declarat reporterilor Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de Interne al Italiei.

Amenzile împotriva Italiei vor reprezenta o “lipsă de respect”, a adăugat Salvini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe