UE îi cere lui Trump să nu mai ameninţe Rusia. Ei au “rachete capabile nuclear”

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Washingtonul trebuie să ia în considerare riscul pentru securitatea globală pe care îl va genera retragerea sa din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), pe fondul amplificării temerilor izbucnirii unui conflict, au avertizat oficiali UE.

Preşedintele Donald Trump a declarat recent că doreşte să iasă din acest tratat, care a fost semnat de liderul american Ronald Reagan şi omologul sovietic Mihail Gorbaciov în 1987, şi a acuzat Rusia de încălcarea în mod regulat a termenilor tratatului, potrivit Express.co.uk.

Tratatul a interzis deţinerea, dezvoltarea şi desfăşurarea de rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km şi a dus la dezafectarea a aproximativ 2.700 de rachete cu rază medie şi scurtă.

Însă Trump şi alţi critici ai tratatului INF au declarat că acesta a fost afectat în mod ireparabil de Rusia prin încălcarea prevederilor acordului. De asemenea, ei insistă că tratatul a devenit irelevant în faţa programului de arme nucleare al Chinei.

Opozanţi ai preşedintelui Trump sugerează că atitudinea acestuia faţă de INF are mai mult de a face cu aversiunea sa generală faţă de acordurile internaţionale şi faţă de cooperarea cu alte naţiuni.

Iar acum, Bruxelles-ul cere Statelor Unite să ofere o mai mare consideraţie pericolelor ce ar putea fi generate în urma retragerii din acest tratat.

O purtătoare de cuvânt a preşedinţiei austriece a Uniunii Europene a declarat: “SUA şi Rusia trebuie să rămână implicate într-un dialog constructiv pentru a păstra tratatul INF şi pentru a asigura aplicarea sa deplină şi verificabilă, lucru care este crucial pentru stabilitatea europeană şi globală.

“Am cerut Statelor Unite să ia în considerare consecinţele posibilei retrageri asupra propriei securităţi şi a securităţii noastre colective”.

Moscova a respins acuzaţiile americanilor privind încălcarea termenilor INF şi a avertizat că Rusia va fi forţată să ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea, în cazul în care tratatul va fi suspendat de Washington.

Dar afirmaţiile Kremlinului au fost respinse de Lituania, care a precizat că Moscova a încălcat prevederi cheie ale tratatului timp de ani de zile şi acum are abilitatea de a lansa rachete nucleare asupra vestului Europei.

Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevičius, a afirmat: “Înţelegem cu toţii că toate aceste acorduri pentru controlul armelor sunt majore. Dar o condiţie foarte importantă este că toate părţile trebuie să se conformeze. Aşadar, dacă nu o fac, trebuie făcut ceva pentru a le forţa să se conformeze. Până acum, toate apelurile şi criticile nu au avut niciun efect”.

“Şi nu vom fi agresivi, dar aceasta nu este cu adevărat o măsură pentru construirea încrederii. Şi, apropo, aceste rachete pot ajung nu numai în Riga, Tallin şi Vilnius, ci şi în Berlin. Şi ele sunt rachete capabile nuclear”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe