UE impune propriile tarife punitive la unele produse americane

Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru comerţ
Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru comerţ (Thierry Charlier/AFP/Getty Images)

O serie de tarife punitive aplicate de UE asupra unei game de produse importate din SUA va intra în vigoare în 22 iunie. Lista UE include exporturi americane emblematice, inclusiv motociclete şi blugi.

Comisia Europeană a făcut acest anunţ miercuri, măsura punitivă fiind luată ca răspuns la tarifele de 25% şi 10% aplicate de SUA în 1 iunie la importurile de oţel şi, respectiv, de aluminiu din UE, Canada şi Mexic.

Casa Albă a citat securitatea naţională ca motiv al aplicării tarifelor sale, potrivit Deutsche Welle.

“Nu am dorit să ne aflăm în această poziţie”, a afirmat într-o declaraţie Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru comerţ. “Totuşi, decizia unilaterală şi nejustificată a Statelor Unite de a impune tarife pentru oţelul şi aluminiul din UE înseamnă că nu avem nicio altă alternativă”.

Tarifele punitive ale UE vor viza iniţial o listă de produse americane în valoare de 3,2 miliarde de dolari (2,8 miliarde euro), majoritatea acestora urmând să fie supuse unor tarife de 25%.

Produsele afectate de măsura Bruxelles-ului variază de la produse agricole, precum orez, suc de portocale, la bourbon, blugi, motociclete şi diverse produse din oţel. Tarifele au fost înregistrate la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

“Regulile comerţului internaţional care au fost implementate de-a lungul anilor împreună cu partenerii noştri americani nu pot fi încălcate fără ca noi să avem o reacţie”, a precizat Malmstrom, numind răspunsul UE “cumpătat, proporţionat şi în deplină conformitate cu regulile OMC”.

De asemenea, anunţul Comisiei Europene a fost făcut pe fondul amplificării duelului tarifar dintre China şi SUA. Săptămâna trecută, Trump a anunţat tarife de 25% la sute de produse în valoare de aproximativ 50 miliarde de dolari, importate din China. La rândul său, Beijingul a răspuns rapid, anunţând noi tarife la produsele importate din SUA.

Tensiunile dintre Beijing şi Washington probabil se vor intensifica şi mai mult după ce liderul de la Casa Albă a ameninţat în această săptămână că va aplica noi tarife la importurile chineze. Astfel, Trump a cerut oficialilor să vizeze importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari (172 miliarde de euro) şi a ameninţat că va creşte şi mai mult tarifele la exporturile chineze în SUA, dacă va întâmpina rezistenţă din partea Beijingului.

Într-o declaraţie publicată luni seara de Casa Albă, Trump a declarat că noile tarife americane ar intra în vigoare “în cazul în care China refuză să îşi schimbe practicile şi, de asemenea, dacă insistă să meargă mai departe cu noile tarife pe care le-a anunţat recent”, potrivit CNBC.

În plus, Canada şi Mexicul au anunţat, de asemenea, propriile lor contramăsuri similare împotriva Statelor Unite.

Bătăliile tarifare curente au dat naştere perspectivei izbucnirii unui război comercial global, provocând panică pe pieţele financiare care se tem de consecinţele majore ale acestuia asupra economiei globale.