UE impune sancţiuni asupra şefului FSB pentru incidentul Navalnîi

Alexander Bortnikov, directorul agenţiei FSB
Alexander Bortnikov, directorul agenţiei FSB (Mikhail Metzel\Tass via Getty Images)

Uniunea Europeană a impus sancţiuni împotriva unor înalt oficiali ai Kremlinului şi asupra şefului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru incidentul privind presupusa otrăvire a liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, potrivit unei decizii publicate joi pe portalul juridic al UE.

UE a interzis călătoriile şi a îngheţat activele şefului FSB, Alexander Bortnikov, precum şi al primului adjunct al şefului de cabinet al preşedintelui Vladimir Putin, Serghei Kirienko, şi al directorului politicii interne a Kremlinului, Andrei Iarin.

Bruxellesul a impus aceleaşi măsuri vice-miniştrilor ruşi ai apărării Pavel Popov şi Alexei Krivoruciko, precum şi trimisului lui Putin în Siberia, unde Navalnîi s-a îmbolnăvit brusc şi grav în august.

Sancţiunile au intrat în vigoare de joi.

Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat dramatic în cursul unui zbor care îl aducea acasă la Moscova, a fost transportat două zile mai târziu în Germania, unde guvernul a declarat că oamenii de ştiinţă militari au stabilit că a fost otrăvit cu o substanţă din gama agenţilor toxici de nivel militar Noviciok, produşi de armata sovietică şi rusă.

Organizaţia de monitorizare a folosirii armelor chimice OPCW a declarat ulterior că a găsit o variantă necunoscută anterior de Noviciok în organismul lui Navalnîi.

De asemenea, UE a sancţionat Institutul de cercetare ştiinţifică de stat pentru chimie şi tehnologie organică (GosNIIOKhT), despre care a afirmat că ar fi în spatele dezvoltării gamei Noviciok şi a altor arme chimice.

Ambasadorii din cele 27 de ţări ale UE au aprobat sancţiunile după ce Franţa şi Germania au propus măsuri săptămâna trecută, afirmând că Rusia este responsabilă de otrăvire.

Kremlinul neagă orice implicare.

"UE, cu acest pas, a afectat relaţiile cu ţara noastră", a declarat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor în urma anunţului UE, descriind măsura drept un "pas neprietenos făcut conştient" din către UE şi promiţând riposte din partea Rusiei.

Parisul şi Berlinul au declarat săptămâna trecută că vor să vizeze persoane „pe baza funcţiei lor oficiale” şi o entitate „implicată în programul Noviciok”.

Puterile europene au cerut în repetate rânduri Moscovei să investigheze incidentul, dar, într-o declaraţie comună emisă săptămâna trecută, miniştrii francezi şi germani de externe au declarat că Kremlinul nu a venit cu „nicio explicaţie credibilă”.

Ministrul rus de Externe a declarat miercuri că sancţiunile UE "nu vor fi fără consecinţe", deoarece mass-media internaţională şi-a identificat posibilele ţinte ruseşti săptămâna aceasta.