“UE nu înseamnă Bruxelles”. Victorie majoră a lui Viktor Orban în alegerile ungare

Previziunile sondajelor electorale s-au adeverit, Partidul de guvernământ Fidesz al premierului ungar Viktor Orban obţinând o victorie categorică în alegerile parlamentare de duminică.
Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Laszlo Balogh/Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban a înregistrat o victorie majoră în alegerile parlamentare din Ungaria, câştigând 133 din cele 199 de locuri în Parlamentul ţării, după numărarea a aproximativ 93% dintre voturi, a anunţat biroul naţional electoral.

Victoria răsunătoare - obţinerea a două treimi dintre locurile parlamentare - oferă partidului Fidesz al lui Orban şi partenerilor săi de coaliţie “supermajoritatea” de care aveau nevoie pentru a face unele modificări constituţionale.

Orban, în vârstă de 54 de ani, este un politician eurosceptic şi campania sa electorală s-a bazat pe o platformă anti-imigraţie.

Premierul a apărut în faţa susţinătorilor săi la sediul Fidesz din Budapesta cu doar câteva clipe înainte de miezul nopţii duminică spre luni pentru a-şi declara victoria.

“Când obţii un rezultat precum acesta trebuie să îţi aminteşti o vorbă înţeleaptă: fii modest deoarece acum ai motiv să fii”, a afirmat Orban.

În discursul său, Orban a respins acuzaţiile legate de autoritarism.

“Ţara noastră nu a ajuns încă unde doreşte să fie. Dar se află pe calea aleasă. Vom continua să mergem împreună pe această cale”, a declarat el.

Potrivit Euronews, acum se pune întrebarea dacă premierul îşi va schimba retorica sau îşi va menţine abordarea anti-Bruxelles.

Întrebat despre relaţia dintre Ungaria şi Uniunea Europeană, Orban a precizat: “Guvernul reprezintă interesele Ungariei, pentru că ne iubim ţara şi luptăm pentru viitorul ei. Uniunea Europeană nu înseamnă Bruxelles. Uniunea se află la Berlin, Budapesta, Praga şi Bucureşti”.

Unele secţii de votare, care trebuiau să fie închise la ora locală 19:00, au rămas deschise câteva ore în plus datorită numărului mare de votanţi care stăteau la cozi.

Prezenţa la vot a fost de aproximativ 69%, aproape un record pentru Ungaria.

Partidul de dreapta Jobbik a ajuns pe locul doi, dar cu mult în urma Fidesz. Din cauza rezultatului votului, liderul partidului, Gabor Vona, a fost nevoit să demisioneze din funcţie.

Partidul Socialist de stânga a ajuns pe locul trei, cu doar 20 de locuri parlamentare, în ciuda formării unei alianţe electorale cu partidul Dialog pentru Ungaria.

Gergely Karacsony, liderul socialist, a afirmat: “Este evident că nu putem construi o comunitate democratică şi o alternativă democratică ţinând cont de izolarea celor care locuiesc în zonele rurale”.

Orban a desfăşurat o campanie electorală bazată pe o puternică platformă anti-imigraţie, iar vineri a declarat că scrutinul de astăzi reprezintă o “alegere a viitorului” şi o şansă pentru cetăţenii ungari să îşi recapete ţara.

“[Cetăţenii] doresc să îşi recupereze patria. Partidele care servesc interese străine şi politicienii care sunt plătiţi din străinătate doresc să guverneze şi să transforme Ungaria într-o ţară cu imigranţi”, a afirmat el la un miting politic al Fidesz, la aproximativ 70 km de Budapesta.

Premierul ungar l-a criticat în repetate rânduri pe miliardarul american de origine ungară George Soros, pe care îl acuză că interferează cu politica Ungariei şi că doreşte să inunde Europa cu imigranţi.

Liderii UE vor monitoriza îndeaproape rezultatele, în cazul în care o nouă victorie a partidului lui Orban probabil va încuraja naţionaliştii de aripă dreapta din alte ţări central-europene, în special Polonia şi Austria, şi va amplifica temerile privind coeziunea Uniunii Europene.

Luna trecută, adresându-se unei mulţimi în Budapesta cu ocazia sărbătorii naţionale ce comemorează lupta Ungariei pentru independenţă, premierul a afirmat: „Cea mai mare luptă a noastră este pe cale să înceapă”.

„Luptăm împotriva unui inamic care este diferit de noi. Nu este deschis, ci se ascunde; nu este direct, ci este viclean; nu este cinstit, ci mârşav; nu este naţional, ci internaţional; nu crede în muncă, ci face speculaţii cu bani; nu are o ţară natală, ci consideră că deţine întreaga lume”, a declarat Orban, făcând o referire clară la aşa zisa „mafie a lui George Soros”, unul dintre cei mai agresivi promotori ai globalismului. „Aceasta este patria noastră, viaţa noastră şi, din moment ce nu avem alta, vom lupta pentru ea până la capăt şi nu vom renunţa”.

„Africa doreşte să dărâme uşa noastră şi Bruxelles-ul nu ne protejează. Ungaria şi Europa se confruntă cu un val de imigraţie în masă care pune în pericol modul de viaţă al cetăţenilor noştri. Europa este ţinta unei invazii. Cei care nu blochează imigraţia la graniţele lor, vor fi pierduţi”, a mai susţinut Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe