UE prelungeşte embargoul asupra armelor impus Belarusului

(SAJJAD HUSSAIN / AFP / Getty Images)

Ambasadorii UE au prelungit, miercuri, pentru încă un an an embargoul asupra armelor aplicat Belarusului, precum şi sancţiunile împotriva a patru cetăţeni belaruşi, potrivit RFE/RL.

Embargoul, care a fost prelungit anual de la introducerea sa în 2011, nu include noi excepţii.

În timpul procesului de prelungire din ultimii doi ani, Ungaria a reuşit să scoată de sub embargou puştile de biatlon şi alte arme folosite în sporturi.

În acest an, Ungaria iniţial a dorit să lege prelungirea embargoului de adoptarea Priorităţilor Parteneriatului cu Belarus, un document UE supus negocierilor doi ani de zile, care se referă la relaţia viitoare a blocului cu regimul din Minsk în domenii precum contacte personale, probleme legate de mediu, cooperare economică şi drepturile omului.

Documentul a fost la un pas de a fi semnat în 2018, însă Lituania a insistat asupra mai multor elemente de securitate privind centrala nucleară din Astravyets, care este construită cu ajutorul ruşilor în Belarus, la doar 50 km de capitala lituaniană Vilnius.

Deşi sub presiunea celorlalte 27 de state membre UE la începutul lunii februarie, Budapesta a renunţat la asocierea oficială a celor două probleme, s-a ajuns la un acord ca Belarus să găzduiască în luna octombrie ceea ce anumite surse au numit a fi un “eveniment de nivel înalt” în cadrul Parteneriatul Estic.

Se consideră că cele patru persoane care se află pe lista cu interdicţii de vize şi îngheţări de active au jucat roluri cheie în dispariţiile nesoluţionate a patru cetăţeni belaruşi în perioada 1999-2000.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe