UE şi fostele state sovietice emit o declaraţie comună după Summitul din Riga

Şefi de state si oficiali UE pozează după Summitul Parteneriatul Estic din Riga, 22 mai 2015.
Şefi de state si oficiali UE pozează după Summitul Parteneriatul Estic din Riga, 22 mai 2015. (Captură Foto)

Liderii din Uniunea Europeană şi din şase foste republici sovietice, care au participat la Summitul de la Riga, au emis vineri o declaraţie comună privind menţinerea Parteneriatului Estic, în ciuda neînţelegerilor asupra unor chestiuni cheie, conform Moscow Times.

Evidenţiind modul în care Summitul anterior din Vilnius, în urmă cu 18 luni, a declanşat o confruntare Est-Vest cu Rusia, textul declaraţiei de vineri a inclus o referire complexă la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea – o referire care a mulţumit Ucraina, dar şi Armenia şi Belarus, care anul trecut au susţinut Rusia în cadrul unui vot ONU asupra acestei chestiuni.

La finalul Summitului a avut loc o conferinţă de presă iar Donald Tusk, care a condus întâlnirea, i-a telefonat preşedintelui azer Ilham Aliev pentru a-l linişti în legătură cu un rând din textul declaraţiei care făcea referire la conflictul Azerbaidjanului cu Armenia asupra regiunii Nagorno-Karabah.

Tusk a minimalizat acele neînţelegeri la conferinţa de presă, susţinând că apelul telefonic a avut mai mult o legătură cu modul în care blocul european adoptă o abordare “diferenţiată” faţă de cele şase state post-sovietice, care au avut la rândul lor diverse motive pentru a se alătura blocului occidental.

În plus, Tusk a insistat că nu există o ruptură cu statul musulman bogat în petrol de la Marea Caspică: “Azerbaidjanul doreşte să întărească cooperarea cu UE.”

Dintre cele şase state din Parteneriatul Estic, Ucraina, Georgia şi Moldova fac mai multe presiuni pentru întărirea relaţiilor cu UE, Azerbaidjanul - unde UE a precizat că au loc abuzuri ale drepturilor omului - urmează o linie mai neutră, iar Armenia şi Belarus tind să aibă o viziune mai apropiată cu Moscova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe